Vijf nieuwe tv-series voor de herfst

The Walking Dead 6

Liefhebbers van zwarte humor, horror en transcendente krachten kunnen weer uren kijken. Welke vijf nieuwe serie-seizoenen zijn de moeite waard?  

Fargo 2 | Dinsdag, Netflix

Fargo 2

Uitgelaten zijn de recensenten in Amerika over de tv-serie Fargo. Internetsite Vulture noemde het tweede seizoen van de inktzwarte comedy, dat dinsdag wekelijks bij Netflix wordt uitgezonden, ‘one of the best tv dramas this year’. Volgens The New York Times biedt het nieuwe seizoen, mede dankzij een aantal nieuwe gezichten, zelfs meer met een ‘overheerlijk resultaat’. En inderdaad, het is een cast om van te smullen met rollen voor Kirsten Dunst (Marie Antoinette), Ted Danson (Cheers) en Patrick Wilson (Angels in America). Het eerste seizoen van Fargo, gebaseerd op de filmklassieker van de gebroeders Coen uit 1996, speelde zich af in 2006. Seizoen 2 - een prequel - brengt de kijker terug naar 1979 wanneer Lou Solverson, de vader van Molly (de agente uit het eerste seizoen), onderzoek doet naar de lokale maffia. Dat levert Godfather-achtige scènes op – de eerste aflevering heeft meteen weer een flink bloederige scene in een Waffle Hut eindigend, uiteraard, in de sneeuw. Daarnaast speelt presidentskandidaat Ronald Reagan een rol in een zwart-wit film, maar wat hij daar precies doet?. (RH)

Homeland 5 | Vrijdag, NPO3, 21:20u

Homeland 5

Dramaserie Homeland moet zich telkens opnieuw uitvinden. In het vijfde seizoen nemen de makers in de eerste aflevering rustig de tijd om de kijker te laten wennen aan een nieuwe setting. Carrie Mathison (Claire Danes) heeft de CIA verlaten, woont in Berlijn met haar dochter en nieuwe vriend en werkt bij de mysterieuze filantropische During Foundation. Oud-mentor Saul Berenson en geheim agent Peter Quinn zitten ondertussen nog steeds bij de CIA. De dynamiek tussen deze drie personages is drastisch veranderd en zorgt ervoor dat Homeland nog steeds fris aanvoelt. De makers stippen weer actuele onderwerpen aan, waaronder de huidige vluchtelingencrisis en de rekrutering van jongeren in Europa door de terroristische organisatie IS. Verder is er een computerhack van gegevens die verwijst naar Edward Snowden. Vanaf de tweede aflevering wordt de spanning ouderwets opgevoerd. En uiteraard is het de vraag of het Carrie wel lukt om haar gezapige leven voort te zetten. Of haal je de CIA nooit uit het meisje? (TS) 

The Leftovers 2 | HBO en hbogo.nl

The Leftovers 2

‘Wij zijn de 9261. We zijn gespaard.’ In een stadje in Texas, met de bijnaam ‘Miracle’, zitten de bewoners bijeen tijdens een kerkdienst. Ze wonen in de enige plaats in de VS waar niemand gedurende ‘de vervoering’ – een wereldwijde gebeurtenis waarbij 2 procent van de wereldbevolking op mysterieuze wijze is verdwenen – is meegenomen. En dus geloven deze burgers dat ze op de veiligste plaats ter wereld wonen. Maar of het waar is? Ook in het tweede seizoen van The Leftovers, een HBO-serie van Damon Lindelof (Lost), vinden onheilspellende gebeurtenissen plaats. Water uit rivieren verdwijnt, mensen hebben visioenen. Veel eerdere personages zijn verdwenen, maar voormalig politiecommissaris Kevin Garvey, die naar Miracle verhuist, is terug. Daar komt hij in contact met vreemde buren: de Murphy’s. Voor fans is dit tweede seizoen een aanrader, wie al niet zo hield van occult gedoe en nogal uitgesponnen mysterieuze scenes, kan beter een andere serie kiezen. (RH)

The Walking Dead 6 | Maandag, Fox, 22.00u

Groter, goorder, gevaarlijker. De eerste aflevering van The Walking Dead was maandag een daverende entree tot seizoen 6. Rick Grimes, de aanvoerder van de groep overlevenden in een wereld vol zombies, stond in een steengroeve die vol was gelopen met een gigantische kudde ‘walkers’. Vlak daarna breekt de horde los. The Walking Dead, één van de beste en populairste series ter wereld, is drama én horror, en een fascinerende parabel over goed en kwaad. In seizoen 5 arriveerde de groep in een ommuurd dorpje, waar ze tot een bijna normaal leven kwamen. Alleen terloops schuifelden er in het omringende bos enkele ondoden voorbij. De dreigende vraag was waar ze bleven. Seizoen 6 valt met de deur in huis. De aflevering gaat heen en weer in de tijd, in zwart-wit en kleur, en toont hoe de horde wordt bestreden. Tot iemand de boel saboteert. De mens blijft de grootste vijand van de mens. (RR)

Outlander 1 Dvd, HBO en hbogo.nl

Outlander 1

Het eerste seizoen van de tv-serie Outlander – nu uit op dvd en al eerder uitgezonden bij HBO waar ook het tweede seizoen al is te zien– draait om de verpleegster Claire die vanuit 1945 plotseling in het Schotland van de 18de eeuw belandt. In deze gevaarlijke situatie, waar alle mannelijke Schotten stinken en vrouwonvriendelijk zijn, moet Claire zich zien te redden. Dat lukt haar aardig aangezien ze, vanwege haar vooruitstrevende inzichten op het gebied van de medische wetenschap, de achterlijke Schotse bevolking een handje kan helpen. Al snel weet kruidenvrouwtje Claire met haar ‘zachte handen’ menig ruwe Schot te temmen en verovert ze het hart van de stoere Jamie Frasier. Een lastige kwestie want, o ja, ‘thuis in 1945’ had ze ook een lieve echtgenoot en eigenlijk wil ze wel weer terug. Is er nog meer te vertellen? Nee. Maar ondanks die simpele verhaallijn heeft de serie veel fans: Outlander doet het vooral goed als ‘de vrouwelijke variant’ van Game of Thrones: ruig maar lieflijk en zelfs een beetje romantisch, ondanks het feit dat die Schotse man zich nooit wast. (RH)

    • Thijs Schrik
    • Rosan Hollak
    • Ron Rijghard