Verdachte Jumbo-afpersing zat eerder vast voor bankovervallen

Wat ze uiteindelijk fataal werd? Twee kookwekkers. Gisteren maakte de politie bekend afgelopen vrijdag een duo, vader (50) en zoon (15), te hebben aangehouden op verdenking van het afpersen van supermarktketen Jumbo. De vader wordt tevens verdacht van het plaatsen van explosieven.

Het gaat volgens RTV Noord om de 50-jarige Alex O. Het gerechtshof in Leeuwarden veroordeelde hem in 1993 tot 14 jaar gevangenisstraf voor het organiseren van een reeks zeer gewelddadige overvallen op onder andere SNS-banken. O. was er zelf nooit bij, maar zorgde onder meer voor wapens, communicatieapparatuur en vluchtauto’s. Justitie wilde vanochtend niet reageren. „De verdachte zit in volledige beperking en dan doen wij nooit uitspraken over een strafblad.”

Jumbo had in Groningen en Zwolle de afgelopen maanden te maken met een serie bedreigingen. Bij twee vestigingen in Groningen werden ’s nachts explosieven geplaatst. In een geval ontploften die, waarbij een raam en winkelpui beschadigd raakten. Een filiaal in Zwolle kreeg in juli een verjaardagskaart met een kleine hoeveelheid explosieve stof. In een brief aan Jumbo werd gedreigd met het plaatsen van nieuwe explosieven. Ook werd een onbekend bedrag geëist in bitcoins, een virtueel betaalmiddel.

Na de explosie, op 31 mei, vond de politie een aanwijzing: fragmenten van een grijze kookwekker, afkomstig van winkelketen Blokker. Zo’n wekker was al eerder aangetroffen in een ander filiaal, in een emmer met explosieve stof. De politie zocht uit wie in de buurt van Groningen onlangs zo’n kookwekker had gekocht en bracht 170 mensen een bezoek, onder wie de verdachte.

Afgelopen vrijdag werd bij een Gronings filiaal van Jumbo een nieuwe poging tot afpersing gedaan. Die avond pakte de politie de verdachte met zijn zoon op. De rechter-commissaris heeft de vader voor veertien dagen in bewaring gesteld. Volgende week zal hij opnieuw worden voorgeleid. Supermarktketen Jumbo is opgelucht dat er verdachten zijn aangehouden, maar zegt wel „extra waakzaam” te blijven.