Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Voetbal

Turkije plaatst zich als beste nummer 3

Nederlands elftal heeft zich niet geplaatst. Turkije (als beste nummer 3) en Kroatië plaatsten zich als laatste.

Turkije en Kroatië hebben zich gisteravond als 19de en 20ste land geplaatst voor het Europees kampioenschap voetbal van volgend jaar in Frankrijk. De resterende vier landen komen uit de play-offs, die volgende maand worden afgewerkt.

Turkije plaatst zich als de beste nummer drie. De Turken, die de thuiswedstrijd tegen IJsland met 1-0 wonnen, danken kwalificatie aan de 1-0 overwinning van Kazachstan op Letland.

De wedstrijd in Konya kende een spectaculair verloop. De Turkse speler Töre werd in de 78ste minuut uit het veld gestuurd. Desondanks wisten de Turken te scoren. Dat gebeurde in de 89ste minuut door een treffer van Inan Selcuk.

Kroatië won de uitwedstrijd tegen Malta met 1-0 – doelpunt Perisic – en passeerde op de ranglijst Noorwegen dat de uitwedstrijd tegen Italië met 2-1 verloor. De Noren zijn veroordeeld tot de play-offs. Tot een kwartier voor tijd leidden de Noren met 1-0 en leek plaatsing vrijwel zeker. In de slotfase scoorden de Italianen twee keer, eerst door Florenzi en acht minuten voor tijd door Graziano Pèlle. Italië, dat groepswinnaar werd, had zich vorige week al verzekerd van deelname aan het EK.

Door een overwinning in de laatste EK-kwalificatiewedstrijd op Israël werd België groepswinnaar in poule B. Dries Mertens opende de score. In het strafschopgebied van de tegenstander kapte de voormalig PSV'er de Israëlische aanvoerder Tal Ben-Haim uit en schoot de bal knap in de korte hoek. Kevin De Bruyne verdubbelde de score via een vrije trap die door de stuit weliswaar lastig was maar eigenlijk niet onhoudbaar voor keeper Offir Marciano die de bal nog aanraakte. Mertens was ook betrokken bij het derde Belgische doelpunt. Hij gaf de assist aan Eden Hazard die was vrijgelaten in het strafschopgebied en moeiteloos kon scoren.

Tomer Hemed redde de eer voor de bezoekers.