Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Tom Dumoulin verlengt contract bij Giant-Alpecin

De 24-jarige wielrenner brak dit seizoen door als ronderenner. Hij tekent bij tot eind 2018.

Tom Dumoulin voor aanvang van de twintigste etappe van de Vuelta.
Tom Dumoulin voor aanvang van de twintigste etappe van de Vuelta. Foto Robert Vos / ANP

Tom Dumoulin blijft ook na volgend seizoen rijden voor Giant-Alpecin. De 24-jarige wielrenner heeft een nieuw contract bij de ploeg getekend, waardoor hij nog eens twee jaar langer in Duits-Nederlandse dienst blijft. Ook klimmer en klassementsrenner Warren Barguil heeft tot eind 2018 bijgetekend.

Dumoulin maakte begin 2012 de overstap maar Giant, dat destijds nog 1t41 heette. Aanvankelijk gold de Limburger vooral als tijdritspecialist, een discipline waarin hij vorig jaar Nederlands kampioen werd. Maar afgelopen seizoen brak Dumoulin tevens door als ronderenner en verbaasde hij iedereen met zijn optreden in de Vuelta, waarin hij lang meedeed om de eindzege en uiteindelijk zesde werd.

Teambaas Iwan Spekenbrink is dan ook blij dat Dumoulin zich tot eind 2018 aan zijn ploeg heeft verbonden. Hij zegt in een verklaring op de website van Giant-Alpecin:

“Dit jaar heeft Tom een enorme stap gezet in zijn ontwikkeling, als wielrenner én als mens. Dat heeft tot enkele indrukwekkende resultaten geleid. De manier waarop hij omging met zijn valpartij in de Tour de France en hoe hij zich als leider in de ploeg opwerpt laten zien dat hij in staat is om de rol van kopman te vervullen.”

Een vriendengroep die samen fietst

Vlak na de Vuelta liet Dumoulin tegenover het NPO Radio 1-programma De Nieuws BV al weten graag te willen blijven bij Giant. Volgens de Nederlander voelt de ploeg aan als “een soort vriendengroep die samen gaat fietsen”. Bovendien deed Giant de toezegging om meer renners aan te trekken die Dumoulin kunnen helpen in grote rondes.

In de Vuelta brak dat tekort aan klimmers Dumoulin op. Gehuld in de rode leiderstrui kwam de kandidaat voor de eindzege in zware bergritten namelijk meermaals alleen te zitten, terwijl concurrenten zoals Fabio Aru en Joaquim Rodriguez nog wel ploegmaats bij zich hadden. Op de voorlaatste dag raakte Dumoulin daardoor de leiding kwijt.