Nee, Britten leiden toch geen Saoedisch gevangenispersoneel op

De Britten gaan zich toch niet inlaten met het gevangenispersoneel in Saoedi-Arabië, zo meldt Downing Street 10. Premier Cameron komt daarmee terug van een akkoord dat in 2014 werd gesloten en waarin werd afgesproken dat de Britten voor 8 miljoen euro een analyse zouden maken van de trainingsbehoefte van de Saoedische cipiers.

Als reden voor het afblazen van de deal werd gegeven dat de regering vindt dat binnenlandse aangelegenheden voorrang verdienen. De deal leidde tot tweespalt in het Britse kabinet. Justitieminister Michael Gove, die die post nog niet bekleedde toen de deal werd gesloten, zou hebben aangedrongen terug te komen van de plannen, tot woede van minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond.

Volgens The Times wil Gove geen regime steunen dat mensen laat onthoofden, stenigen, kruisigen en afranselen. Hammond vond dat de reputatie van de UK als betrouwbare partner zou worden geschaad door de deal af te blazen. Hij noemde Gove „naïef ”.

Deze visie zou aanvankelijk zijn gedeeld door Cameron. Dat de premier nu is bijgedraaid, kwam hem gisteren op kritiek te staan van de nieuwe Labourleider Jeremy Corbyn. „Cameron is zo in verlegenheid gebracht door dit vreselijke contract dat hij bakzeil moest halen. Maar waarom is het contract überhaupt opgesteld?” (BBC)