Russische miljardair koopt opnieuw olieveld Noordzee

De Russische oligarch werd eerder nog gedwongen Britse olievelden te verkopen.

Foto: Riccardo Lugermad / LetterOne

De Russische miljardair Michaïl Fridman koopt voor 1,6 miljard dollar de olie- en gasvelden van het Duitse energiebedrijf Eon voor de kust van Noorwegen. Hiermee is hij weer een stap dichter bij de uitbouw van zijn bedrijf LetterOne tot een internationaal olieconcern.

LetterOne koopt via het eerder dit jaar van RWE gekochte dochterbedrijf DEA voor omgerekend 1,4 miljard euro drie olievelden: Skarv, Njord en Hyme. Dat meldt Eon op de eigen website.

“Deze aankoop in Noorwegen past perfect in onze nieuwe strategie”, liet een directeur van LetterOne weten aan persbureau Reuters. Het bedrijf hoopt dit jaar nog andere activiteiten in Noord-Afrika en Europa te kunnen verwerven.

De aankoop van de Eon-velden moet nog wel worden goedgekeurd door de Noorse en de Europese mededingingsautoriteiten. Vorige week deed LetterOne noodgedwongen nog activiteiten van DEA in de Britse Noordzee van de hand op aandringen van de Britse autoriteiten, mede vanwege de Oekraïnecrisis. Fridman staat overigens niet op de zwarte lijst van Russische zakenmensen waarmee Europa geen zaken meer wil doen.

Over op duurzaam

Het Duitse energiebedrijf Eon zocht al een jaar naar kopers voor de Noorse olieactiviteiten. Financieel topman Michael Sen:

“Deze succesvolle verkoop is een mijlpaal in de sector en een belangrijke stap in onze financiële situatie, waardoor we flexibeler zijn om onze strategie door te voeren.”

Eon werkt sinds vorig jaar aan een volledige herstructurering, waarbij activiteiten in fossiele brandstoffen worden afgestoten. Volgend jaar worden de nog resterende activiteiten afgesplitst en in een apart bedrijf ondergebracht.

Wie is Michaïl Fridman?
De Rus Michaïl Fridman geldt al sinds zijn jonge jaren als ‘handige jongen’. Tijdens zijn schooltijd runde hij een nachtclub in zijn geboortestad Lviv, in Oekraïne. Als student dreef hij een zwarte handel in toneelkaartjes in Moskou.

In 1991 richtte hij de Alfa-Bank op. Voor de recente roebelcrisis had de bank een waarde van ongeveer 50 miljard euro.

In 1997 stapte Fridman samen met zijn partners Viktor Vekselberg en Len Blavatnik in de olie. Eerst in TNK en vervolgens in TNK BP dat in 2013 werd opgekocht door Rosneft voor 45 miljard euro.