Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Rusland en VS bijna akkoord over Syrisch luchtruim’

Beide landen zijn in gesprek om aanvaringen tussen straaljagers te voorkomen.

Russische militairen lopen straaljagers na in de aanloop naar een bombardement in Syrië.
Russische militairen lopen straaljagers na in de aanloop naar een bombardement in Syrië. Foto Aleksandr Kots / AP

Rusland en de Verenigde Staten zijn het bijna eens over de wijze waarop ze nieuwe incidenten in het Syrische luchtruim willen voorkomen. Beide landen leggen nu de laatste hand aan een lijst met afspraken, zo melden bronnen binnen het Amerikaanse leger vanavond aan persbureau Reuters.

Onderhandelaars van het Russische en Amerikaanse leger zijn vanavond voor de derde keer in een week bijeen om te praten over de veiligheid in het Syrische luchtruim. Aanleiding voor de gesprekken is een voorval op zaterdagavond, toen een Russisch gevechtsvliegtuig te dicht in de buurt kwam van een Amerikaanse straaljager.

Niet om te laten schrikken

Volgens het Russische ministerie van Defensie naderden de vliegtuigen elkaar tot op 2 à 3 kilometer, zo meldde persbureau TASS eerder vandaag. De Russen benadrukten daarbij dat de piloot zo dicht bij kwam om het Amerikaanse toestel te kunnen identificeren, en niet om zijn Amerikaanse collega “schrik aan te jagen”.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie stelde vorige week al voor om voortaan voldoende afstand te houden en dezelfde radiofrequenties te gebruiken voor noodoproepen. Rusland en de Verenigde Staten voeren allebei bombardementen uit op Syrië, beiden met een ander doel voor ogen.