Rabobank ontslaat mogelijk duizenden werknemers

Door een koerswijziging verliezen in de komende vier jaar zo’n 8.000 werknemers hun baan.

Het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. Foto Lex van Lieshout / ANP

De Rabobank gaat drastisch saneren. Daarbij raken mogelijk duizenden werknemers hun baan kwijt. Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van gesprekken met bronnen binnen en buiten de bank en het strategiedocument ‘Op weg naar Strategisch Kader 2016-2020’, dat wordt gebruikt om lokale banken voor te bereiden op de koerswijziging.

Jaarwinst moet 1 miljard euro omhoog

De operatie is onderdeel van de nieuwe strategie die de bank momenteel formuleert. Naar verwachting verliezen zo’n 8.000 werknemers de komende vier jaar hun baan door de koerswijziging. Het rendement van Rabobank zou fors achterblijven ten opzichte van concurrenten als ING en ABN Amro. Door te snijden in personeelskosten moet de winst gaan stijgen. Wereldwijd werken er 46.500 mensen bij Rabobank, van wie 30.000 in Nederland.

Volgens het FD heeft de Rabobank consultant McKinsey ingehuurd om onder meer de afdelingen human resources, marketing en control door te lichten. Lokale vestigingen hebben nu bijvoorbeeld eigen marketeers en ander ondersteunend personeel, maar dat soort staffuncties kunnen worden gecentraliseerd of op regioniveau worden geclusterd. Lokale vestigingen moeten zich in de toekomst vooral gaan bezighouden met het contact met klanten.

Om op niveau te komen moet de jaarwinst met 1 miljard euro omhoog. Een belangrijk deel daarvan komt uit kostenbesparingen. Daarnaast wil de bank hogere inkomsten realiseren door onder meer de marges op mkb-leningen te verhogen.

Kapitaalpositie verbeteren

Ook wil topman Wiebe Draijer de ooit zo sterke kapitaalpositie weer opkrikken. De verhouding tussen uitstaande leningen en geld in kas is nu te laag. Vooral de omvang van de woninghypotheken is een probleem, zo schrijft het FD.

Draijer wil dat de bank zich in de toekomst richt op een aantal kernactiviteiten: het binnenlandse bankbedrijf en de voedings- en agrisector wereldwijd.

De ingrijpende maatregelen treffen mensen zowel op het hoofdkantoor als bij de lokale banken. De details worden naar verwachting begin december bekendgemaakt.

    • Carlijn Vis