Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Rabobank aan vooravond nieuwe saneringsronde

Topman Wiebe Draijer legt laatste hand aan nieuwe strategie

Bij Rabobank dreigt opnieuw fors banenverlies.
Bij Rabobank dreigt opnieuw fors banenverlies. Foto Lex van Lieshout / ANP

De Rabobank legt de laatste hand aan een eerder aangekondigde herijking van de strategie. In december zal de coöperatieve bank uit Utrecht haar nieuwe strategie voorleggen aan haar leden en die mogen er dan over stemmen. De nieuwe strategie zal naar alle waarschijnlijkheid leiden tot een fors banenverlies.

De duizenden banen die daarbij verdwijnen, komen bovenop een ingrijpende reorganisatie die op dit moment loopt. Dat meldt Het Financieele Dagblad vandaag op basis van gesprekken met anonieme bronnen binnen en buiten de bank en een strategiedocument dat binnen de bank circuleert.

Een woordvoerder van de Rabobank bevestigt dat de herziene strategie in december waarschijnlijk officieel wordt aangekondigd en dat de leden zich dan kunnen uitspreken.

Vakbonden zijn bezorgd. Ook zij houden rekening met veel meer ontslagen. Bij de Rabobank werken op dit moment zo’n 45.600 mensen, van wie 30.000 in Nederland. De bank zit op dit moment nog middenin een ingrijpende reorganisatie die in 2013 werd aangekondigd. Daarbij verdwijnen er tot 2016 ongeveer 9.000 banen.

Een belangrijk onderdeel van de nieuwe strategie is dat Rabobank haar leningenportefeuille fors gaat inkrimpen. Het gaat vooral om hypotheken. Die wil de bank doorverkopen aan andere investeerders. Voor dergelijke leningen moet Rabo onder nieuwe, strenge regelgeving die binnenkort ingaat veel meer bufferkapitaal aanhouden. Het is voor Rabo moeilijk om aan extra kapitaal te komen omdat ze geen beursnotering heeft. Een andere optie is dan verkopen. Het gaat om zo’n 100 tot 150 miljard euro aan leningen, zo’n 20 procent van Rabobanks balans.

Activiteiten afstoten

Onder de nieuwe strategie gaat Rabobank zich ook meer richten op haar kernactiviteiten: het binnenlandse bankbedrijf en de internationale activiteiten op het gebied van voedsel en agricultuur. Andere activiteiten, zoals de vastgoeddivisie en de internationale particuliere bankentak worden volgens het FD mogelijk afgebouwd.

Ten slotte moet het rendement fors omhoog. De winstgevendheid van Rabobank loopt nu aanzienlijk achter bij die van concurrenten ABN Amro en ING. De Rabobank wil haar jaarwinst met 1 miljard euro opkrikken. In 2014 was die nog zo’n 2 miljard euro. Een belangrijk deel daarvan moet gerealiseerd worden door kostenbesparingen. Dat betekent: nieuwe ontslagen.

Het FD schat zelf dat er tot 2020 zo’n 8.000 banen verdwijnen, zowel op het hoofdkantoor in Utrecht als bij de regionale banken. De Rabo is een coöperatie die bestaat uit ongeveer honderd zelfstandige regionale banken. De woordvoerder kan de 8.000 ontslagen niet bevestigen. „Daarvoor is het nog veel te vroeg”, zegt hij.

Wel bevestigt hij dat de leningenportefeuille wordt afgebouwd. Over het afstoten van de vastgoedtak en de internationale retailactiviteiten kan hij nog niets zeggen.