ProRail doet aangifte tegen ‘spoorboomduikers’

Het is voor het eerst dat ProRail naar de politie stapt. De spoorbeheerder hoopt zo een signaal af te geven.

Foto Rick Nederstigt / ANP

Spoorbeheerder ProRail heeft voor het eerst aangifte gedaan tegen een groep mensen die, vlak voor een trein passeerde, onder de spoorbomen door dook. Met die stap wil het bedrijf een duidelijk signaal afgeven aan ‘spoorboomduikers’, zo meldt het bedrijf vanavond.

Bij het bewuste incident raakte vorige maand een jongen lichtgewond, nadat hij bij het oversteken struikelde. De jongen kon zich weliswaar in veiligheid brengen, maar werd nog wel geschampt door een trein. Niet alleen voor omstanders, maar ook voor de machinist was dit volgens ProRail een traumatische ervaring.

Of de aangifte in behandeling wordt genomen is nog niet duidelijk, zo meldt persbureau ANP. Wel is de kans groot dat er meer aangiftes zullen volgen, zo stelt de woordvoerder:

“Het maakt onderdeel uit van aangescherpt beleid en het gaat vaker gebeuren.”

Volgens ProRail is het onder spoorbomen door duiken strafbaar, omdat je zo jezelf en anderen in gevaar brengt. Toch gebeurt het regelmatig: de spoorbeheerder schreef vorig jaar bijna 750 bekeuringen uit bij overwegen. En dat is volgens ProRail slechts “een topje van de ijsberg”.

In Nederland zijn meer dan 2.600 overwegen. Vorig jaar kwam het in 23 gevallen tot een aanrijding. In zeven gevallen had die aanrijding een dodelijke afloop.

    • Joost Pijpker