Dit schrijven andere media vandaag

Foto AP

Rabobank gaat fors saneren

Het gaat niet goed met de Rabobank. Althans, niet goed genoeg, vinden de topbankiers. Daarom bereidt de bank een ‘drastische sanering’ voor, kopt het Financieele Dagblad. Duizenden banen staan volgens de krant op de tocht.

De bezuinigingsoperatie heeft als doel het rendement flink op te schroeven. De voormalige boerenleenbank doet het immers slechter dan concurrenten als ABN Amro en ING. Door de kosten verder terug te dringen moet de winst omhoog.

Een ander punt van zorg zijn de hogere kapitaalbuffers die waarschijnlijk eind dit jaar van kracht worden. De verhouding tussen uitstaande leningen en geld in kas is nu te laag. Vooral de omvang van de woninghypotheken is een probleem, hoorde het FD van ingewijden. In de toekomst wil de Rabobank zich verder toeleggen op onder meer de agri-sector.

Shell laat Duitsers waterstof tanken

Terwijl de Duitsers nog bijkomen van ‘Volkswagen-gate’ en de foutieve uitstootmetingen, kijkt Shell alweer jaren vooruit. De Nederlandse oliemagnaat gaat in samenwerking met de Bondsregering vierhonderd waterstoftankstations openen in Duitsland, schrijft de Telegraaf.

Een opvallende keuze, want in Nederland probeert de overheid nu juist het gebruik van elektrische laadpalen te stimuleren. Ook Toyota, de grootste autofabrikant ter wereld, lijkt weer enthousiast te raken over waterstof als schone brandstof. Binnenkort rolt bij de Japanse automaker de eerste Mirai van de band, die auto met een brandstofcel rijdt volledig op waterstof.

De Japanners zijn er vast van overtuigd dat waterstof meer te bieden heeft dan de oplaadauto. Toyota-ingenieur Koji Toyoshima:

Als ik naar de toekomst kijk, zie ik de brandstofcel, geen elektrische auto’s met accu’s.

DSB bank leeft en maakt zelfs winst

Leuk stuk in de Volkskrant vanochtend. Terwijl Dirk Scheringa een politieke carrière ambieert, ging columnist Toine Heijmans kijken hoe het met zijn vorige levenswerk staat: de failliete DSB-bank.

Wat blijkt? De DSB bank bestaat nog. Nee, niet meer in die kolossale ‘totempalen van het volkskapitalisme’, maar iets verderop in een bescheiden kantoorpand. Daar wordt onder leiding van twee curatoren door 66 personeelsleden in relatieve stilte gewerkt aan het afwikkelen van de schulden van de bank.

Die klus is voor driekwart geklaard, vertellen de curatoren. Nog altijd staat er tweeënhalf miljard euro op de balans en vorig jaar werd daarmee zelfs een nettowinst behaald van 132 miljoen. De afwikkeling van de bank gaat nog wel even duren, zeker tien jaar. Curator Ben Knüppe over deze klus:

Wij zijn een omgekeerde start-up, zegt hij terloops: een stopdown.

    • Wouter van Cleef