Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beurzen en beleggen

ABP gaat duurzamer beleggen

Pensioenfonds ABP voor overheid en onderwijs (2,8 miljoen deelnemers, 356 miljard euro ) gaat duurzamer beleggen. In 2020 moet de CO2-afdruk van de gehele aandelenportefeuille (100 miljard euro) met een kwart zijn verkleind. De beleggingen in duurzame bedrijven moeten in vijf jaar verdubbelen van 29 naar 58 miljard euro. Dat heeft ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool vandaag bekendgemaakt. Het beleggingsbeleid van het grootste pensioenfonds van Nederland richt zich meer op arbeidsomstandigheden en mensenrechten, onderwijs en het versterken van economische structuren. Tot 2020 wordt 500 miljoen extra geïnvesteerd in onderwijs(vastgoed) en 500 miljoen extra in communicatie-infrastructuur (voor internet). De bedrijven in de aandelenportefeuille van ABP stoten op jaarbasis ongeveer 28 miljoen ton CO2 uit. Maatschappelijke organisaties riepen ABP vorig jaar op om te stoppen met investeren in fossiele brandstoffen als olie, kolen en gas. (NRC)