Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

Paus: vergeef “schandalen” in Rome en Vaticaan

De kerkelijk leider maakte niet meteen duidelijk op welke schandalen hij doelde.

De paus tijdens zijn wekelijkse audiëntie in de Sint-Pieter in Rome
De paus tijdens zijn wekelijkse audiëntie in de Sint-Pieter in Rome Foto: Vincenzo Pinto / AFP

Aan het begin van zijn wekelijkse audiëntie heeft paus Franciscus in algemene bewoordingen om vergiffenis gevraagd voor “de schandalen die recentelijk Rome en het Vaticaan hebben opgeschrikt”.

Hij maakte niet meteen duidelijk op welke schandalen hij doelde. Aan de vooravond van de synode over het gezin, tien dagen geleden begonnen, verraste een priester uit de Vaticaanse bureaucratie iedereen door openlijk te verklaren dat hij homoseksueel is en een vriend heeft.

Eerder deze week lekte een brief uit van een aantal conservatieve kerkbestuurders die paus Franciscus verweten dat de discussie op de synode, onder andere over homoseksualiteit en echtscheiding, te veel van hoger hand wordt gestuurd en te weinig ruimte laat voor hun standpunten.

Felle kritiek op gemeentebestuur

Burgemeester Marino van Rome moest vorige week aftreden wegens een declaratieschandaal, maar daarachter schuilde een veel groter probleem waar de burgemeester niet persoonlijk bij betrokken was: de infiltratie van het gemeentebestuur door misdadigers, onder wie veel witte-boordencriminelen. De Osservatore Romano, de krant van het Vaticaan, heeft felle kritiek geuit op het gemeentebestuur.

Franciscus heeft al eerder vergeving gevraagd voor het optreden van de kerk. In juli vroeg hij in Bolivia vergiffenis voor misdaden die door of uit naam van de Rooms-Katholieke Kerk zijn begaan tegen de inheemse bevolking tijdens de verovering van Latijns-Amerika.

In april vorig jaar vroeg hij op een bijeenkomst met kinderrechtenorganisaties vergiffenis voor het misbruik waaraan veel priesters zich hebben bezondigd.