Oud-VVD’er Verheijen niet fout met feest Floriade

De oud-VVD’er organiseerde in 2012 een campagnebijeenkomst op de Floriade.

VVD’er Mark Verheijen zorgde ervoor dat zijn partij op 28 augustus 2012 gratis een verkiezingsbijeenkomst kon houden op de Floriade in Venlo. Foto Phil Nijhuis / ANP

Oud-VVD-Kamerlid Mark Verheijen heeft niet in strijd gehandeld met de integriteitsregels van zijn partij, toen hij in 2012 een partij-campagnebijeenkomst organiseerde op de Floriade in Venlo. Dat meldt de commissie integriteit van de VVD.

Verheijen zorgde ervoor dat zijn partij op 28 augustus 2012 gratis een verkiezingsbijeenkomst kon houden op de Floriade in Venlo met als hoofdgast partijleider en premier Mark Rutte.

Verheijen suggereerde destijds op Twitter dat de VVD de rekening van het evenement, dat gratis toegankelijk was voor belangstellenden, zou betalen. Dat blijkt nooit te zijn gebeurd, schreef NRC eerder:

“De VVD maakte alleen kosten voor de aankleding van het podium van het openluchttheater van de Floriade. Andere organisaties en bedrijven die wat organiseerden op de wereldtuinbouwtenoonstelling moesten daarvoor gewoon betalen.”

De bewuste tweet destijds:

Twitter avatar markverheijen1 Mark Verheijen Morgenavond is Mark Rutte op de Floriade! Kom langs en stel uw vraag. Iedereen is welkom en natuurlijk gratis. Kijk op http://t.co/Y9Faigpg

Gesjoemel met declaraties

Verheijen trad in februari dit jaar terug als Kamerlid na een hard rapport van de integriteitscommissie van de VVD. Die had onderzoek gedaan naar beschuldigingen over corruptie en gesjoemel met declaraties door Verheijen en concludeerde dat hij “in strijd met het integriteitskader” van de VVD had gehandeld.

Die commissie had toen nog niet kunnen kijken naar de VVD-bijeenkomst op de Floriade. Dat is inmiddels wel gebeurd met de conclusie dat daar niet in strijd met de regels is gehandeld.

    • Maarten Back