Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Voetbal

Oranje, de kleur van ontreddering

Het doet pijn, de uitschakeling van Oranje voor het EK voetbal van volgend jaar in Frankrijk. Bij de spelers, en vooral bij de generatie-Van Persie, de dertigers, die gisteren misschien wel hun laatste kans op een eindtoernooi zagen vervliegen. Maar ook de fans, van wie er deze zomer vele duizenden naar Frankrijk zouden afreizen om het Nederlands elftal aan te moedigen, zijn in rouw gedompeld. Het is een hard gelag met de bronzen medaille van het WK voetbal in Brazilië van vorig jaar nog zo vers in het geheugen.
„Ik denk dat we goed begonnen”, zei bondscoach Danny Blind na afloop in de catacomben van de Arena. Denken, niet zeker weten. En wat heb je aan een goed begin als je op het eind met lege handen staat, vroeg columnist Wilfried de Jong zich vanmorgen in NRC Next af.
Koen van Weel/ANP
Danny Blind stapte in feite op een zinkend schip toen hij Guus Hiddink in juli van dit jaar opvolgde. In de resterende vier EK-kwalificatiewedstrijden zakte Oranje van de derde naar de vierde plaats in poule A en kon het plaatsing vergeten. Blind zei gisteren niet op te stappen, maar door te gaan met bouwen aan een nieuw Oranje in aanloop naar het WK van 2018 in Rusland.
Koen van Weel/ANP
Er zouden volgend jaar honderdduizenden supporters naar Frankrijk afreizen om Oranje op het EK te zien. Dat feest gaat niet door.
ANP Pro Shots
Rechtsbovenin Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB. Hij gaf gisteravond aan niet te zullen vertrekken bij de voetbalbond, omdat hij de ingeslagen weg wil blijven bewandelen, samen met Danny Blind.
Koen van Weel/ANP
In de rust van Nederland-Tsjechië dropen Oranjefans al af. Vanmorgen werd bekend dat tientallen van hen hun lidmaatschap van de Supportersclub Oranje op hebben gezegd.
Remko de Waal/ANP
Wesley Sneijder, een van de betere spelers van Oranje gisteravond, druipt zwaar teleurgesteld af.
Koen van Weel/ANP
Wesley Sneijder wordt getroost door Jeroen Zoet. Sneijder gaf eerder in NRC aan dat hij doorgaat bij Oranje tot hij erbij neervalt.
Koen van Weel/ANP
Verbijstering op het gezicht van een Oranjefan.
ANP Pro Shots
En ook tranen bij de fans na het missen van het EK voetbal van 2016. Theo Pouw, bestuurslid van de Supportersclub Oranje zei vanmorgen in NRC Handelsblad: „Logisch, dit is een ramp.”
ANP Pro Shots
Speelde Klaas-Jan Huntelaar (32), een van de oudgedienden van Oranje, gisteren zijn laatste wedstrijd voor Oranje? Hij maakte nog wel een goal tegen de Tsjechen, maar Oranje verloor opnieuw.
Koen van Weel/ANP
Ook voor Robin van Persie, met 32 jaar in de herfst van zijn loopbaan, kan het nog wel eens de laatste kans zijn geweest om zich te plaatsen voor een eindtoernooi. Hij scoorde gisteren twee keer: eerst passeerde hij zijn eigen doelman Jeroen Zoet met een kopbal, en later zette hij die misser recht met een intikkertje. Tegen persbureau ANP zei Van Persie: „Ons nu niet afzeiken alsjeblieft.”
Koen van Weel/ANP