Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Sport

Zij moet de hockeyvrouwen opnieuw naar olympisch goud leiden

Ze was ooit de beste hockeyster ter wereld, twee keer zelfs. Dus, wie anders dan Alyson Annan kan de Nederlandse hockeyvrouwen naar een olympische gouden trilogie leiden?

Alyson Annan, hier in het tenue van hockeyclub Amsterdam, waar ze de eerste vrouwelijke coach van het mannenteam was. Foto Robin Utrecht
Alyson Annan, hier in het tenue van hockeyclub Amsterdam, waar ze de eerste vrouwelijke coach van het mannenteam was. Foto Robin Utrecht

Het was een kwestie van tijd: Alyson Annan als bondscoach van de Nederlandse hockeyvrouwen. Vrijwel al het andere wat ze in haar sport wilde bereiken was al aangevinkt, nu kan ze ook als coach voor de allerhoogste prijs strijden.

Gisteren werd Annan (42) door de hockeybond gepresenteerd als opvolgster van Sjoerd Marijne. Op dit moment is de geboren Australische coach van de mannen van Amsterdam én bondscoach van Jong Oranje.

Ze geeft straks leiding aan de beste hockeyploeg ter wereld

Annan is de eerste vrouwenbondscoach in het Nederlandse hockey in bijna veertig jaar, na Riet Küper. „Dit is al heel lang een ambitie van mij”, zei ze gisteren bij haar presentatie in het Huis van de Sport in Nieuwegein. Annan vindt het „een eer” om bondscoach te worden van de ploeg die al jaren de dienst uitmaakt in het internationale vrouwenhockey. „Deze kans wil ik met beide handen aangrijpen. Het is een enorme uitdaging om met deze ploeg optimaal te gaan presteren. Het team is als olympisch en wereldkampioen de nummer één van de wereld. Aan mij de taak dat het zo blijft, om te beginnen volgend jaar in Rio de Janeiro.”

Annan blijft bondscoach tot en met ‘Rio’, met de intentie om daarna door te gaan tot en met het WK in 2018 in Londen, zo maakte de hockeybond bekend. Hoe de rest van de technische staf eruit komt te zien onder Annan is nog niet bekend.

Aanvoerster Maartje Paumen reageerde opgetogen op de komst van Annan, die jaren geleden eens haar coach was bij het vertegenwoordigende elftal meisjes A. „Er is nu weer duidelijkheid”, zei Paumen gisteren tegenover het ANP. „We kunnen eindelijk bij het Nederlands elftal weer samen gaan trainen. Ik heb echt respect voor wat Alyson als speelster en als coach heeft gepresteerd.”

Ze is kundig, dwingt respect af: een winnaar

Alles gaat snel in de carrière van Annan. Misschien is dat zelfs een kritisch puntje bij haar aanstelling: Annan schuift telkens weer snel door naar een volgende baan. Zoveel vertrouwen bestaat er in haar capaciteiten. Voorlopig blijft ze ook coach van de mannen van Amsterdam, totdat er een opvolger is gevonden.

„Een winnaar”, zei international Billy Bakker vorig jaar over Annan, toen bekend werd dat ze coach van de mannen van Amsterdam werd. Haar benoeming in het Wagener Stadion gaf Annan een unieke positie in de hockeywereld, maar voor de spelers was het nooit een issue. „Alyson heeft veel verstand van hockey”, wist Floris Evers, oud-aanvoerder van het Nederlands elftal en Amsterdam. „Ze dwingt absoluut respect af, staat boven de groep.”

Onverzettelijk is ze, recht voor z’n raap, met oog voor de realiteit. En met een natuurlijk overwicht over haar spelers. Annan is vriendelijk als het kan, maar keihard als het nodig is. Afspraken zijn er om na te komen. Wie niet mee wil zal het merken.

Ze was twee keer de beste hockeyster ter wereld...

Alyson Annan is in allerlei opzichten uniek in de internationale hockeywereld. Als speelster was ze vaak onnavolgbaar; voor Australië maakte ze 166 doelpunten in 228 interlands. Met haar ploeg was ze in de jaren negentig bijna onverslaanbaar: twee keer olympisch goud (1996 en 2000), twee wereldtitels (1994 en 1998) en tussendoor liefst vijf achtereenvolgende Champions Trophy’s. In 1998 en 2000 werd ze uitgeroepen tot beste hockeyster van de wereld. In haar vaderland nam ze oneindig veel kennis op van haar grote leermeester, de legendarische bondscoach Ric Charlesworth, verantwoordelijk voor veel successen in het Australische vrouwen- en mannenhockey. Hij leerde haar hoe belangrijk het is om duidelijk en consequent te zijn als coach.

Na de Olympische Spelen van Sydney (2000), háár Spelen in haar geboortestad, kwam Annan naar Nederland met haar toenmalige echtgenoot Max Caldas, de huidige bondscoach van de Nederlandse mannenploeg. Inmiddels is Annan getrouwd met de Nederlandse oud-international Carole Thate, haar vroegere tegenstander.

De benoeming van Annan als bondscoach heeft ook consequenties voor Thate, vicevoorzitter bij de KNHB. Zij legt haar bestuursfunctie bij de bond neer, zo maakte Annan gistermiddag duidelijk.

...en ze heeft alles al eens meegemaakt

Na haar komst naar Nederland speelde Annan eerst een aantal seizoenen voor Klein Zwitserland, later werd ze coach bij de Haagse club. Daarna maakte ze de overstap naar topclub Amsterdam. Als assistent van coach Taco van den Honert won ze twee landstitels met de mannen (2011 en 2012). Daarna veroverde ze met de vrouwen van Amsterdam, met speelsters als Ellen Hoog en Eva de Goede, een landstitel en een Europa Cup.

Alles heeft ze dus al eens meegemaakt op clubniveau, bij mannen en de vrouwen. Aan haar de taak om de Nederlandse hockeysters volgend jaar in Rio aan een unieke trilogie te helpen, na de olympische titels van Beijing (2008) en Londen (2012). Als één coach de papieren heeft om de sterrenploeg van Paumen, Hoog en Naomi van As naar hun volgende gouden medaille te loodsen, dan is het Alyson Annan.

Ze krijgt meteen de kans met de selectie revanche te nemen voor de teleurstelling op het EK in Londen, vorige maand. Daar eindigde de ploeg verrassend als tweede, na een onnodig verloren finale tegen Engeland.

Het eerstvolgende toernooi van de vrouwenploeg is de finale van de Hockey World League, van 5 tot en met 13 december in het Argentijnse hockeybolwerk Rosario. Nederland is daar titelverdediger.