Kiesraad: referendum GeenPeil gaat door

Het door GeenPeil gewenste referendum over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie gaat door. Dat heeft de Kiesraad vanochtend bekendgemaakt. Het wordt binnen een half jaar georganiseerd. GeenPeil haalde 427.939 geldige handtekeningen binnen voor de aanvraag van een referendum, ruim meer dan de vereiste 300.000. De uitkomst van het referendum gaat als advies naar het kabinet. De Kiesraad heeft de geldigheid van de 472.000 ingediende handtekeningen getoetst met een steekproef. Volgens de actievoerders kampen Brussel en Den Haag met een „democratisch tekort”. Doel van het referendum is „een hernieuwd debat” over „onze democratie”. GeenPeil werd opgezet door weblog GeenStijl, Burgercomité EU en het Forum voor Democratie van Thierry Baudet. (NRC)