Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Carolien Roelants

Nog maar een keer: de regio zit al propvol

Ik zie de Turkse president Erdogan zich steeds meer ontwikkelen tot een akelige Midden-Oosterse autocraat, zo een die altijd gelijk heeft, lichtgeraakt en ijdel is en iedereen opsluit die hem niet zint. Maar vorige week had hij gewoon groot gelijk, toen hij Europa uitlachte dat hem smeekte om de vluchtelingen tegen te houden die nu vanuit Turkije de oversteek naar Griekenland en verder maken. Turkije met 80 miljoen inwoners herbergt 2,2 miljoen Syriërs, zei hij, terwijl de veel rijkere Europese Unie met 507 miljoen inwoners zenuwachtig wordt van een paar honderdduizend vluchtelingen.

Erdogan zal dus wel diep onder de indruk zijn van VVD-leider Zijlstra, die zaterdag in het AD nog eens onderstreepte dat „we het niet meer aankunnen”, en dat het zijn „dure plicht” is „ons eigen welvaartsniveau [..] te beschermen”. En dus weer eens hamerde op opvang in de regio.

Ik beperk me even tot de Syriërs die de helft van de huidige stroom uitmaken. Ik heb het al vaker geschreven, en ik weet, u weet het, sorry voor de herhaling, maar meneer Zijlstra weet het kennelijk niet: de regio zit propvol en loopt gewoon over. Libanon is nog veel erger dan Turkije, met meer dan een miljoen Syriërs letterlijk bovenop 4 miljoen Libanezen. Jordanië huisvest er ook zo’n miljoen. En in Irak is het ook oorlog, met miljoenen op drift. Even het BBP per hoofd van de bevolking erbij: Nederland 51.000 dollar, Turkije 18.000 en Libanon 15.000.

Toch zegt u, meneer Zijlstra, dat Syriërs óf thuis moeten blijven, in dat land waar president Assad en de kalief wedijveren wie de zwaarste oorlogsmisdrijven pleegt (voorlopig Assad maar de kalief doet zijn best) óf als ze dan echt weg willen, dan naar „veilige opvang” in de regio. Dat wil zeggen met nauwelijks scholen voor hun kinderen en waar ze officieel niet mogen werken. Alleen zwart – want ze moeten toch ergens van leven – waarvan werkgevers gebruik maken door hen onderbetaald het werk van lokale burgers te laten doen. Tot ongenoegen van de Libanese en Turkse en zo burgers die hun baan verliezen. Die situatie duurt inmiddels een jaar of drie.

U zegt, meneer Zijlstra, dat die Syriërs hierheen komen voor de sociale voorzieningen en voor de mogelijkheid van borstverkleiningen, of -vergrotingen. Dat we dus snel toe moeten naar afschaffing van hun bijstand, en dat die „uitgebreide huishoudelijke hulp” er ook af moet.

Je zou er bijna vluchteling voor worden als ik het zo lees. Maar meneer Zijlstra, die Syriërs zouden allemaal thuis zijn gebleven als het geen burgeroorlog was geworden, en vervolgens een oorlog die door het buitenland wordt opgestookt in plaats van beëindigd. Ook al is het voorzieningenniveau hier tien keer zo hoog als in Syrië. Sterker nog, als vandaag die oorlog zou worden weggetoverd, dan zou 92 procent van die Syriërs terug gaan, zo blijkt uit een recente peiling in Duitsland. Want het blijft hun huis, en hun land. Dus ga eens wat doen aan die oorlog in plaats van dammen op te werpen.