Nederlands elftal gaat af

Nederland behoort kwantitatief tot de grotere voetballanden van Europa en van de wereld. Zowel het ledental van de KNVB als het aantal actieve voetballers bewijst dat. Dat zijn er veel meer dan in elk van de vijf andere landen uit de poule waarin Nederland zich moest zien te plaatsen voor het Europees Kampioenschap dat volgend jaar in Frankrijk wordt gehouden. Dat is totaal en pijnlijk mislukt.

De KNVB is bijna driemaal zo groot als de Belgische voetbalbond en toch zijn de ‘Rode Duivels’ verzekerd van een plek op het EK. „De leeuw blijft in zijn hempie staan”, meldde de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws niet zonder leedvermaak, met verwijzing naar een in onbruik geraakt nationaal voetballied. Kern is dat België momenteel over een selectie beschikt die duidelijk meer kwaliteit herbergt dan de Nederlandse. Een tiental Belgische internationals komt uit in de Premier League, de sterke Engelse voetbalcompetitie waar het geld niet op lijkt te kunnen.

Daarmee is de belangrijkste verklaring gegeven voor de afgang van het Nederlands elftal: gebrek aan kwaliteit. De wedstrijd tegen Tsjechië gisteravond was daarvan een treffende illustratie. Belangrijke spelers ontbraken – en ontbreken al een tijd trouwens – door blessures en dan blijkt dat de selectie in de breedte te zwak is om dat verlies op te vangen. Zoiets leidt dan meteen tot dramatische en overdreven reacties. „Good heavens, Holland have turned into Andorra” , twitterde de Engelse oud-international Gary Lineker, sinds zestien jaar presentator van het BBC-programma Match of the Day.

Net als de Klein Duimpje-achtige reacties in België een teken zijn dat ook internationaal met verbazing wordt vastgesteld dat Nederland voor het eerst sinds 1984 bij het EK ontbreekt. Het land notabene dat op de afgelopen WK’s, van 2010 en 2014, respectievelijk tweede en derde werd. Overigens was het tot 1974 geen uitzondering maar standaard dat Oranje de eindronden van de grote internationale toernooien misliep.

De prestaties van Nederland in de afgelopen kwalificatiewedstrijden bleven zodanig onder de maat dat deze selectie gewoon niet thuishoort op het EK. Het niveau is te laag. Dat zal heus weer veranderen, zo goed als België de eerste plaats op de FIFA-ranglijst die het sinds gisteren bezet, een keer zal kwijtraken. De roep om structurele veranderingen bij de KNVB en in het Nederlandse voetbal zal ongetwijfeld klinken. Bedenk daarbij, ter relativering, dat die structuren eerder wel goed genoeg waren voor internationale successen. Voetbal is en blijft de grootste sport in Nederland. En wie zich volgende zomer verveelt: in Amsterdam worden dan de Europese Kampioenschappen atletiek gehouden. Met Dafne Schippers.