‘Minstens 30 Volkswagen-managers bij fraude betrokken’

Volkswagen ontkent. Een topman zei eerder dat het om een “klein groepje betrokkenen” gaat.

De showroom van Volkswagen bij het hoofdkantoor in Wolfsburg. Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

De fraude met de uitstoot van dieselauto’s bij Volkswagen is volgens Der Spiegel niet het werk van een klein groepje medewerkers. Volgens het Duitse tijdschrift waren er ten minste dertig managers bij het schandaal betrokken. Volkswagen ontkent.

De krant baseert zich op bronnen binnen het Duitse autoconcern. Die spreken over “over enkele tientallen” en “ten minste dertig” betrokken managers. Een woordvoerder laat tegenover persbureau Reuters weten dat het aantal van dertig “volstrekt uit de lucht is gegrepen”.

De Amerikaanse Volkswagen-topman Michael Horn stelde vorige week nog dat de top van het concern van niets wist, en dat “een kleine groep softwaremakers” binnen Volkswagen voor de fraude verantwoordelijk zou zijn geweest.

De van medewerking verdachte groep personen wordt mogelijk nog verder uitgebreid, schrijft Der Spiegel. De betrokkenen worden volgens het blad gedwongen om te vertrekken.

Lagere uitstoot

Dat het concern had gesjoemeld met software werd vorige maand in de Verenigde Staten ontdekt. Door de aanpassingen in de software viel de uitstoot in testopstellingen aanzienlijk gunstiger uit dan in de praktijk.

Volkswagen heeft 6,5 miljard euro opzijgezet voor mogelijke schadeclaims en boetes. Topman Winterkorn werd gedwongen af te treden en er lopen in verschillende landen strafrechtelijke onderzoeken.

    • Eva Smal