Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Onderwijs

Mijn collega’s konden amper geloven dat ik ontslag nam bij ABN Amro

Kiezen voor een compleet andere carrière, je moet het durven. Floris Valkema (37) deed het gewoon. Hij was beleggingsadviseur, maar is nu hardlooptrainer.

Hoogtepunt: „Beginners die door het hardlopen de vibe te pakken krijgen en merken dat ze zich fitter voelen, beter slapen en gezonder zijn, daar krijg ik enorm veel energie van.”

Dieptepunt: „Als het regent en er komen maar weinig mensen voor de training opdagen. Verder mis ik het grote aanbod aan opleidingen en cursussen die ik bij de bank mocht volgen.”

Spelletje

“’Wat? Je neemt zélf ontslag bij ABN Amro maar je hebt nog geen nieuwe baan?’ Mijn collega’s konden het amper geloven. Ze begrepen ook niet dat ik het spelletje niet eens hard speelde. Met vijf jaar werkervaring als beleggingsadviseur had ik een prima ontslagvergoeding kunnen krijgen – gewoon doen alsof ik er geen zin meer in heb, maar niet vanuit mezelf weg wil, dan móéten ze me wel eruitzetten – maar dat is niets voor mij.”

Een acht voor gym

„Ik heb van kleins af aan fanatiek gesport. Hockey op school, roeien als student, later schaatsen en triatlon. Op de middelbare school had ik alleen voor gym een acht, alle andere vakken waren zesjes. Tijdens mijn werk als beleggingsadviseur gaf ik hardlooples aan collega’s en vrienden. Eerst gewoon uit plezier, maar de groepjes werden steeds groter, en de trainingen professioneler.”

Dubbele belangen

„Tegelijkertijd voelde ik me als beleggingsadviseur niet meer op mijn plek. Ik moest ervoor zorgen dat onze klanten hun geld op de beurs goed belegden, maar ook de producten van de bank verkopen. Je hebt dus dubbele belangen. Ik voelde me steeds meer als een huisarts die ook verdient aan de medicijnen die hij voorschrijft. Samen met mijn werkgever ging ik binnen het bedrijf op zoek naar een functie die beter bij me paste, maar we vonden niets. Zo werd langzaamaan duidelijk dat ik eigenlijk een heel andere kant op wilde.”

Louterend

„Na mijn opleiding als personal trainer ging ik bij een sportschool aan de slag. Dat was een louterende ervaring. Ik gaf de klanten tips, maar vaak stond ik gewoon de boel schoon te maken. Na anderhalf jaar kon ik rondkomen van de hardlooplessen en nam ik ontslag. Ik verdien nu duidelijk minder, krijg geen bonus meer en het is soms spannend of het allemaal wel gaat lukken. Maar spijt heb ik nog niet één keer gehad.”