Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Met zelfrijdende auto’s mág een mens misschien niet meer sturen

Het Kennisinstituut Mobiliteitsbeleid onderzocht toekomstscenario’s.

Als zelfrijdende auto’s doorbreken, mogen mensen misschien niet eens meer zelf autorijden. Dat zeggen onderzoekers van het Kennisinstituut Mobiliteitsbeleid (KiM), onderdeel van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Het is een realistisch scenario dat er een verbod komt op zelf rijden door mensen: „Te onveilig”, aldus de onderzoekers. Uit de eerste resultaten van zelfrijdende auto’s blijkt namelijk dat die veiliger rijden dan auto’s met een menselijke chauffeur.

Vandaag publiceert het KiM een rapport over zelfrijdende auto’s, waarin het vier verschillende scenario’s uitwerkt over de toekomst van deze auto’s. Daaruit blijken allerlei knelpunten met bestaande wetten en regels. Het instituut zegt er niet bij hoelang het nog duurt voordat dit soort politiek gevoelige vragen actueel wordt. „Dat is onderwerp van een volgende studie.”

Het onderwerp is in elk geval actueel: fabrikant Tesla verstuurt vanaf morgen draadloos een update naar zijn Model S-auto’s waarmee die delen van de rit op de snelweg zelfstandig kunnen rijden. De RDW is er nog niet met Tesla uit of dat in Nederland zomaar mag.

Voorspellingen van bedrijven over wanneer auto’s zichzelf massaal gaan rondrijden lopen uiteen van 2020 tot 2035. „De ontwikkeling van deze technologie gaat veel sneller dan we een paar jaar geleden dachten”, aldus hoogleraar Maarten Steinbuch van de TU Eindhoven.