Meerderheid senaat eist snel meer geld voor justitie

Premier Rutte wil liever de tijd nemen om risico’s van de begroting te analyseren.

CDA-fractievoorzitter Brinkman waarschuwde dat de senaat geen 'stemvee' is. Foto ANP / Martijn Beekman

Een ruime meerderheid in de Eerste Kamer eist van het kabinet dat er extra geld komt voor de begroting Veiligheid en Justitie van minister Ard van der Steur (VVD). Een motie van CDA-senator Elco Brinkman hierover tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer kreeg gisteravond laat steun van alle partijen, behalve coalitiepartijen VVD en PvdA.

De houding van de senaat ten aanzien van de begroting is van groot belang aangezien VVD en PvdA geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer. De steun van een aantal oppositiepartijen, waaronder het CDA, is daardoor nodig voor het kabinet om de begroting aangenomen te krijgen.

De begroting van Veiligheid en Justitie was een paar weken geleden ook al mikpunt van felle kritiek tijdens de Beschouwingen in de Tweede Kamer. Enkele gevoelige punten zijn de bezuiniging op rechtsbijstand, de verhoging van de griffierechten, de voorgenomen besparingen op het OM die niet haalbaar blijken en de situatie bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Een groot deel van de Tweede Kamer riep het kabinet ook al op meer te investeren in Veiligheid en Justitie. Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) zei tijdens de Financiële Beschouwingen dat hij mogelijk extra geld beschikbaar kan stellen.

CDA waarschuwt: senaat geen ‘stemvee’

Brinkman roept de coalitie in de motie op snel duidelijkheid te scheppen over of er meer middelen naar justitie kunnen. Premier Rutte zei eerder in het debat dat hij liever vasthoudt aan het kabinetsplan om de risico’s op de justitiebegroting eerst te analyseren en dan met mogelijke oplossingen te komen. Dat kan alleen wel nog wel even duren, mogelijk tot half november.

De CDA-fractievoorzitter waarschuwde dat de Eerste Kamer “geen stemvee” is en dat het kabinet serieus naar de bezwaren van de senaat zal moeten luisteren:

“Dit is echt ter voorkoming van een bloedneus voor u. Dit gaat om een essentieel onderdeel van het functioneren van de rechtsorde. Ik geef u op een briefje dat als u niet luistert, dit vlak voor de kerst tot grote problemen gaat leiden.”

    • Pim van den Dool