Hongkong dimt het neonlicht boven de stad

Het stadsbestuur van Hongkong verruilt de oude neonlampen voor ledverlichting. het is voordeliger, maar het kost reclamebordermaker Lau Wan bijna zijn baan.

Hongkong ging ooit badend in neonverlichting. Foto West Kowloon Cultural District / Screenshot YouTube

Bijna veertig jaar lang domineerden neonlichten de straten van Hongkong. De met edelgas gevulde glazen buizen sierden de daken van de miljoenenstad als schilderijen aan de muur. Maar die tijden zijn voorbij. Het stadsbestuur van Hongkong dimt de neonverlichting en verruilt haar voor ledverlichting. Journalist Crystal Tse trok voor The New York Times door de straten van Hongkong om uit te zoeken waarom de ooit zo bepalende neonverlichting uit het stadsbeeld verdwijnt.

Het is onder meer reclamebordenmaker Lau Wan die ervoor zorgde dat Hongkong vanaf de jaren zestig oplichtte door neonlampen. Wan, inmiddels 75, begon in 1957 met het maken van de verlichting:

“Als toen een theehuis een reclamebord van neonverlichting had, dan wist je dat de zaken daar goed gingen.”

Maar tijden veranderen en in de jaren negentig begon ledverlichting zijn opmars te maken in de wereld en veroverde zo ook Hongkong. Volgens het stadsbestuur is het nieuwe soort verlichting feller en makkelijker in onderhoud. Leuk voor de stad, maar niet voor Wans bedrijf. Hij vreest het ergste:

“In mijn werkgebied hebben al veel bedrijven het moeten opgeven. Ik wil de neonverlichting in Hongkong behouden, maar uiteindelijk wordt alles vervangen, ben ik bang.”

Bekijk hieronder de korte video over de neonverlichting in Hongkong en het beroep van Lau Wan, gemaakt door The New York Times:

    • Maarten Back