Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kiesraad: referendum GeenPeil mag doorgaan

Nederlanders mogen binnen een half jaar naar de stembus om zich uit te spreken over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de EU.

Foto: Martijn Beekman / ANP

De Kiesraad heeft geoordeeld dat het GeenPeil-referendum over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie mag doorgaan. Dat werd bekendgemaakt tijdens een openbare zitting in Den Haag.

Het referendum wordt binnen een half jaar georganiseerd.

Het comité GeenPeil haalde 427.939 geldige handtekeningen binnen voor de aanvraag van een referendum, dat is ruim meer dan de vereiste 300.000. De uitkomst van het referendum gaat als advies naar het kabinet.

De Kiesraad toetste de geldigheid van de ingezamelde handtekeningen door middel van een steekproef. In totaal zijn er 472.000 handtekeningen ingediend.

Twitter avatar GeenPeil GeenPeil NEDERLAND KRIJGT HAAR WELVERDIENDE REFERENDUM! HOERA!

Volgens de actievoerders kampen Brussel en Den Haag met een “democratisch tekort”. Doel van het referendum is dat er “een hernieuwd debat opbloeit over onze democratie”.

GeenPeil gaat voor hoge opkomst

Woordvoerder Jan Roos zegt tegen persbureau ANP te hopen dat de opkomst zo hoog mogelijk wordt, maar dat mensen zich ook bewust zijn van waar ze voor of tegen stemmen.

“Ik hoop dat mensen zich erin gaan verdiepen, het lijkt me dat je zorgt dat je weet waar het over gaat als je gaat stemmen. Maar er wordt wel vaker met de onderbuik, vanuit de emotie gestemd.”

Critici die stellen dat het verdrag te ingewikkeld is voor een referendum hanteren een dubbele standaard, vindt hij.

“Hoeveel mensen lezen een partijprogramma voordat ze hun stem uitbrengen? Daar maken politici nooit een probleem van, dan vinden ze de kiezer kennelijk wel slim genoeg.”

GeenPeil werd opgezet door weblog GeenStijl, het Burgercomité EU en het Forum voor Democratie van publicist Thierry Baudet. GeenStijl zal de campagne tot het referendum voortzetten.