Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Rutte: koning liet vrijwillig 30.000 euro schieten

Bedrag is een deel van de toelagestijging waarop de koning dit jaar recht had.

De kamer heeft vrijwillig een toelage van 30.000 euro laten schieten, zo maakte premier Rutte vanavond bekend in een debat over de begroting van de koning.
De kamer heeft vrijwillig een toelage van 30.000 euro laten schieten, zo maakte premier Rutte vanavond bekend in een debat over de begroting van de koning. Foto AP / Frank van Beek

Koning Willem-Alexander heeft vrijwillig 30.000 euro laten schieten waarop hij in zijn toelage dit jaar recht had. Dat zei premier Rutte vanavond in het Kamerdebat over de begroting van de koning, in antwoord op vragen van de partijen PvdA, D66 en de SP.

Zij hebben moeite met de sterke stijging van zijn toelage (in totaal met zo’n 44.000 euro) als gevolg van de verhoging van de ambtenarensalarissen. De toelages voor koning, koningin en prinses Beatrix zijn hieraan gekoppeld. D66-leider Pechtold uitte zijn teleurstelling over het feit dat de koning niet vrijwillig een gebaar maakt om af te zien van een deel van die automatische stijging.

Groene Draeck

Een ander punt van kritiek in het debat betrof de onderhoudskosten van de koninklijke boot De Groene Draeck. Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt deze te hoog. Wat vanavond echter niet duidelijk werd is met welke maatregelen het parlement de regering wil dwingen om de kosten te verlagen.

De prijs van het onderhoud van de Groene Draeck, een lemsteraak die prinses Beatrix in 1957 voor haar achttiende verjaardag kreeg van het Nederlandse volk, wordt in de begroting van het ministerie van Defensie geraamd op ongeveer 90.000 euro. Volgens de Tweede Kamer kan dat veel goedkoper. De oppositiepartij SP kwam via een offerte van het bedrijf Sailcharter Friesland uit op 32.500 euro per jaar.

In het debat over de begroting van de koning pleitte regeringspartij VVD woensdag voor een second opinion ten aanzien van het onderhoud. Coalitiegenoot PvdA vindt de uitgaven onverantwoord. De andere partijen – met uitzondering van de christelijke fracties (CDA, ChristenUnie en SGP) sloten zich daarbij aan. D66-leider Alexander Pechtold pleitte ervoor de boot cadeau te doen aan prinses Beatrix, zodat ze in de toekomst zelf verantwoordelijk wordt voor de kosten van het onderhoud aan de Groene Draeck.