‘Jumbo-arrestant betrokken bij zeer gewelddadige overvallen’

De 50-jarige verdachte heeft volgens RTV Noord in 1993 al veertien jaar cel gekregen.

Een filiaal van supermarkt Jumbo in Rosmalen werd in augustus uit voorzorg ontruimd na vondst van een verdacht pakketje. Foto Piroschka van de Wouw / ANP

Een van de twee verdachten die vorige week werden aangehouden na een reeks bedreigingen van supermarkt Jumbo, is betrokken geweest bij zeer gewelddadige overvallen begin jaren negentig. Dat meldt RTV Noord vannacht.

De politie kan het bericht niet bevestigen, omdat ze niet achtergrondinformatie van verdachten verstrekt, aldus een woordvoerder.

Veertien jaar cel

De nu vijftigjare verdachte kreeg in 1993 nog veertien jaar cel, volgens RTV Noord. De man was zelf nooit bij overvallen aanwezig maar werd gezien als de “spin in het web”. Hij regelde wapens, communicatieapparatuur en vluchtauto’s.

Hij gaf leiding aan een bende die overvallen pleegde op onder meer SNS-banken in Groningen en Hoogkerk. Ook bij een andere overval op supermarkt Nieuwe Weeme in Groningen was de man betrokken. Toen raakte en beveiligingsbeambte blijvend invalide, nadat hij van dichtbij in zijn hoofd was geschoten.

Na vrijlating zou de verdachte, volgens bronnen van RTV Noord, actief zijn geweest in de drugshandel.

Jumbo-afpersing

Verschillende filialen van de supermarkt in Groningen en in Zwolle kregen van de zomer te maken met een reeks bommeldingen en afpersing per brief. Bij twee vestigingen in Groningen werden ‘s nachts explosieven geplaatst, waarvan een ook ontplofte en een raam en winkelpui beschadigde. Een derde bommelding bleek loos alarm.

Een filiaal in Zwolle kreeg in juli een verjaardagskaartje met een kleine hoeveelheid explosieve stof. In een brief eiste de dader vlak voor de bommelding in Groningen een bedrag in bitcoins.

    • Menno Sedee