Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Israël opent controleposten in Oost-Jeruzalem

De politie wil zo proberen een einde te maken aan de vele steekpartijen van de afgelopen tijd.

Israëlische veiligheidstroepen zoeken de daders na een schietpartij in Oost-Jeruzalem
Israëlische veiligheidstroepen zoeken de daders na een schietpartij in Oost-Jeruzalem Foto Ahmad Gharabli / AFP

Een dag na de reeks steekpartijen opent Isräel controleposten bij de toegang naar Palestijnse wijken. Hiermee hoopt de politie het geweld in te dammen.

In een verklaring schrijft de politie volgens persbureau AFP dat er controleposten worden geopend aan de uitgangen van dorpen en wijken in Oost-Jeruzalem. Persbureau AP meldt dat hiernaast honderden militairen van het Israëlische leger worden ingezet om de geweldsgolf tegen te gaan.

Bloedige maand

Gisteren vonden er twee steekpartijen in Jeruzalem plaats. Daarbij zijn minstens drie mensen gedood en twintig anderen gewond geraakt. Ook in de centraal gelegen stad Raanana vonden twee steekincidenten plaats. Het was de meest serieuze reeks aanvallen in een maand van geweld. Drie dagen eerder waren er twee verschillende steekpartijen nabij de Oude Stad in Oost-Jeruzalem. Daarbij raakten vijf mensen gewond. Beide aanvallers, jonge Palestijnen, werden doodgeschoten.

Sinds Rosj Hasjana vorige maand, het joodse nieuwjaar, zijn er al acht Israëliërs gedood en tientallen gewond geraakt bij een schietpartij, een steniging en een serie steekpartijen. In dezelfde periode zijn er minstens 27 Palestijnen gedood door Israëliërs, onder wie elf die door Israël als daders van aanvallen werden gezien. De andere Palestijnen kwamen om het leven bij gevechten met Israëlische strijdkrachten. Honderden Palestijnen zijn bij zulke confrontaties de afgelopen maand gewond geraakt.

Waar het geweld zich aanvankelijk nog concentreerde rond Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever, vinden er de afgelopen dagen ook steekpartijen plaats op andere plekken in Israël. Een van de concrete aanleidingen voor het geweld was Palestijnse woede over Israëlische soldaten die de Al-Aqsa-moskee op de Tempelberg, heilig voor zowel joden als moslims, betraden. Maar onder Palestijnen heerst een algeheel gevoel van onvrede.

Lees ook het stuk van onze correspondent Derk Walters: Er is geen hoop, dus vechten ze.