Imposante debuutfilm

Een film uit Guatemala in de competitie van een internationaal filmfestival is al een bijzondere gebeurtenis. En dan gaat de film ook meteen met een belangrijke prijs naar huis. Dat overkwam dit jaar debuterend regisseur Jayro Bustamante die een Zilveren Beer in ontvangst mocht nemen in Berlijn voor zijn film Ixcanul (‘Vulkaan’).

Bijzonder vernieuwend is zijn film misschien niet, maar wel heel goed gedaan. Ixcanul is een sociaal drama over een inheemse, straatarme familie van koffieplukkers in zijn land, levend aan de voet van een vulkaan. De uitzichtloze situatie van de 17-jarige Maria wordt echt nijpend als ze dreigt te worden uitgehuwelijkt aan de veel oudere voorman van de plantage. Ze zoekt troost bij collega Pepe, maar de jongen zoekt op zijn beurt troost in de fles. Bustamante brengt levens in de marge met ongewone overtuigingskracht in beeld, bijgestaan door leden van de plaatselijke bevolking, die hij wist te verleiden tot uiterst naturel spel.

    • Peter de Bruijn