Hoe belangrijk zijn referenties?

Foto iStock

Wil je die ene nieuwe functie echt heel graag? En weet je niet of je je oude baas nou om een aanbevelingsbrief moet vragen? NRC Q vraagt vijf recruiters hoe belangrijk referenties eigenlijk zijn en waar ze aan moeten voldoen.

Veel recruitmentbureaus vragen kandidaten referenties op te geven wanneer zij solliciteren. Deze referenties - vaak oud-leidinggevenden - worden dan telefonisch of face-to-face ondervraagd. Maar niet altijd. Niels Geugjes, recruiter bij Independent Recruiters, laat het afhangen van hoever de kandidaat in zijn of haar carrière staat.

“Als het om een senior gaat die al veel ervaring heeft is het zeker nuttig om referenten te bellen. Een junior heeft vaak maar weinig relevante referenties. Hooguit een stagebedrijf.”

Bevestiging

Ook bij het bureau Robert Walters worden referenties nagebeld. Maar heel zwaar weegt het uiteindelijk niet mee in de keuze om iemand wel of niet aan te nemen, zegt Rob Steur, recruiter bij Robert Walters. “Het blijft subjectieve informatie. Iemand die zijn mening over een ander geeft. Dat maakt het minder betrouwbaar.” Toch is het relevant volgens Steur:

“Zie het als second opinion. Een manier om al eerder verkregen informatie te bevestigen.”

Recruitmentexpert bij Recruit2 Jacco Valkenburg zegt erover:

“Een cv geeft net zo goed niet de doorslag. Het gaat om het gehele plaatje.”

Ook Jordi Spijker van De Recruiter is terughoudend. Zéker als het contact alleen maar lovend is over degene die solliciteert.

“Geen enkele werknemer is perfect. Het is ook voor de kandidaat het beste als er geen onwaarheden worden verteld. Anders is er geen goede match.”

Wat maakt een goede referentie? Zeven tips.

Ingefluisterd

Geeft een referent wel alleen maar sociaal wenselijke antwoorden? Daar is gemakkelijk doorheen te prikken, zeggen alle recruiters. “We merken het snel genoeg als dingen ingefluisterd zijn”, vertelt Ashley de Vries, recruiter bij AV Werving & Selectie. Spijker heeft er een simpele oplossing voor:

“Ik vraag meestal naar voorbeeldsituaties. Als die er niet zijn of ongeloofwaardig overkomen, weet ik genoeg.”

Soms worden referenties niet handig gekozen door een kandidaat. Geugjes:

“Zo belde ik een keer naar een oud-leidinggevende van de kandidaat en die zei letterlijk ‘ik zou hem niet aannemen’.”

In het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten worden de beste kandidaten via-via gevonden, zeggen recruiters:

LinkedIn

En aanbevelingen op LinkedIn, heb je daar nog iets aan? De recruiters zeggen er wel naar te kijken, maar het niet mee te nemen in de selectieprocedure. Geugjes:

“Het is meer een vriendendienst: zeg jij iets over mij dan zeg ik iets over jou. Aanbevelingen van klanten hebben natuurlijk wel een positief effect.”

Steur vindt het een leuk iets maar alles behalve kritisch of nuttig: “Je kunt negatieve berichten ook zelf weghalen namelijk.”

Nog meer tips:

    • Maike van Leeuwen