Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Heel Holland stemt. Op Streetlab

Donderdag wordt de Televizier-Ring uitreikt. En er is, als vanouds, gedoe over de genomineerden.

De jongens van Streetlab (zo'n 271.000 kijkers) zijn genomineerd voor de Gouden Televisie-Ring - tot hun eigen verbazing.
De jongens van Streetlab (zo'n 271.000 kijkers) zijn genomineerd voor de Gouden Televisie-Ring - tot hun eigen verbazing.

De Gouden Televizier-Ring wordt donderdagavond uitgereikt en Omroep Max-baas Jan Slagter is er niet bij. Hij is boos, of op z’n minst behoorlijk teleurgesteld. Zijn goedbekeken programma Heel Holland Bakt (deze week 2,5 miljoen kijkers) behoort niet tot de laatste drie genomineerden voor de Gouden Televizier-Ring. Streetlab wel, het programma van vier vrienden die elkaar filmen terwijl ze experimenten uitvoeren.

Die nominatie verbaasde velen, ook de makers van Streetlab zelf. Traditioneel gaat de Gouden Televisier-Ring namelijk naar kijkcijferkanonnen. Dat is Streetlab, dat op televisie zo’n 270.000 kijkers trok, zeker niet.

Tim, Daan, Jasper en Stijn van Streetlab dus wel, en Jan Slagter niet. Dat komt allemaal, aldus Slagter, door de stemprocedure. De Televizier-Ring is een publieksprijs, het programma dat de meeste stemmen krijgt, wint. Voor de shortlist stemmen kon online, en dat is niet zo makkelijk voor de kijkers van Omroep Max, aldus Slagter. Op Radio 538 zei hij: „Je moet bijna een universitaire opleiding hebben om er doorheen te komen.”

Dat is niet waar, volgens Televizier-baas Jeroen de Goeij. „Heel Holland Bakt haalde de topvijf, maar kreeg net niet genoeg stemmen voor een nominatie. Dat komt niet door de procedure, want die is heel duidelijk”, schrijft hij op de Televizier-site. „En voor hen die toch hulp nodig hadden, zat een heel belteam paraat.” Daar voegde hij nog wel aan toe dat hij „elke week” trouw naar het programma kijkt.

Slagter, diezelfde avond bij RTL Boulevard: „Dat je zo’n helpdesk instelt, nou, dat zegt toch genoeg?”

Makkelijk te manipuleren

Heeft Jan Slagter gelijk en deugt het systeem achter de prijs niet? „Het prestige van de Ring en de Sterren is minder groot dan de gretigheid van de televisievedettes zelf weleens doet vermoeden”, schreef NRC-televisierecensent Hans Beerekamp een paar weken geleden. „Je hoort in deze tijd zeer luid te verkondigen dat een prijs van het publiek het allerhoogste is, maar dan zijn de kijkcijfers wellicht een eerlijker instrument dan hechtheid en organisatorisch vermogen van de fanclub.”

Dat internetverkiezingen makkelijk te manipuleren zijn, is in het verleden al eerder gebleken. Doritos ging al meer dan tien jaar geleden de fout in, toen er een onlineverkiezing werd uitgeschreven voor de naam van een nieuw soort chips. Het werd ‘Geen Stijl’, met dank aan een actie van de gelijknamige website. Waarschijnlijk niet de naam die de chipsfabrikant in gedachten had. Een jaar later mocht de Volkskrant, opnieuw door een oproep van GeenStijl, Rachel Hazes uitroepen tot ‘Nederlander van het jaar’.

Klachten over het systeem achter de Televizierprijzen zijn ook niet nieuw. Vier jaar geleden won bijvoorbeeld Voetbal International, en niet kijkcijferkanon The Voice Of Holland. Mies Bouwman, die de winnaar in de televisieshow mocht oplezen, was „verbijsterd”. „Ik wil niet zeggen dat er met de winst van VI iets is misgegaan, want ik gun het die de jongens graag, maar wonderlijk is het wel”, zei ze na afloop.

Gelukkig is het nog goed gekomen

Slagter dreigde de programma’s van Max voortaan terug te trekken uit de Gouden Televizier-Ring-competitie. Dat is helemaal niet mogelijk, reageerde Televizier-baas De Goeij al. Het gaat immers om een publieksprijs.

Maar de gemoederen zijn inmiddels iets bedaard. Streetlab ging deze week in een filmpje langs op de ledendag van Omroep Max. Ze hadden zelfs nog een appeltaart gebakken. „Er is iemand van wie ik het fucking vet zou vinden als we zijn stem zouden kunnen krijgen”, zei een van de makers. En dat was, je raadt het al, Jan Slagter. De jongens van Streetlab vertelden hem dat ze zijn teleurstelling heel goed snapten, „zelf kijken we ook heel graag naar het programma”.

Slagter reageerde sportief: „Ik vind het ontzettend leuk dat jullie genomineerd zijn. Alleen de manier van stemmen vind ik niet goed.”

Ze vroegen hem op hen te stemmen, donderdag, tijdens de show. Maar dat kan niet, zei Slagter. „Ik heb gezegd dat ik op Syndroom zou gaan stemmen. Maar ik zal de drie andere leden van mijn gezin vragen op Streetlab te stemmen.”

En dat wilde Slagter ook tegen de rest van Nederland zeggen. „Laat ze nou maar winnen ook.”

De uitreiking van de Televizier-Ring is donderdagavond om 20.30 te zien op NPO1.