Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Grootste pensioenfonds gaat duurzamer beleggen

De beleggingen van het ABP in duurzame bedrijven moeten in vijf jaar verdubbelen naar 58 miljard euro.

Foto: Marcel van Hoorn/ ANP

Het ambtenarenpensioenfonds ABP gaat duurzamer beleggen, heeft voorzitter Corien Wortmann-Kool vanochtend bekendgemaakt. In 2020 moet de CO2-afdruk van de gehele aandelenportefeuille (90 tot 100 miljard euro) met een kwart zijn gedaald. De beleggingen in duurzame bedrijven moeten in vijf jaar verdubbelen van 29 naar 58 miljard euro. De beleggingen in duurzame energieopwekking gaan stijgen van 1 naar 5 miljard euro.

Het mondiale beleggingsbeleid van het grootste pensioenfonds van Nederland (2,8 miljoen deelnemers, 356 miljard euro vermogen) gaat zich meer richten op arbeidsomstandigheden en mensenrechten, onderwijs en het versterken van economische structuren. Als voorbeeld noemde Wortmann-Kool het uitbannen van kinderarbeid in de cacaosector. Tot 2020 wordt er 500 miljoen extra geïnvesteerd in onderwijs(vastgoed) en 500 miljoen extra in communicatie-infrastructuur (voor internet).

Deelnemers willen groener

ABP gaat de beleggingsportefeuille verduurzamen omdat uit onderzoek blijkt dat de helft van de deelnemers van het fonds dit wil, aldus Wortmann-Kool. Het fonds zegt regelmatig de dialoog op te gaan zoeken met deelnemers, ondernemingen en maatschappelijke organisaties. Ook wil ABP verantwoording afleggen over het gevoerde beleid en de geboekte resultaten. De ABP-voorzitter:

“Duurzame investeringen kunnen goed samengaan met meer rendement. Op lange termijn hebben duurzame bedrijven een betere performance. Denk hierbij aan klimaatrisico’s.”

Minder geld naar de beurs

ABP gaat bedrijven daarom meer screenen op duurzaamheid.

“De drempel moet omhoog en elke titel moet als het ware opnieuw solliciteren op basis van nieuwe selectiecriteria.”

ABP verwacht dat het aantal beursgenoteerde bedrijven in de portefeuille zal dalen van circa 5.000 naar 3.500, een afname van 30 procent.
De bedrijven in de aandelenportefeuille van ABP, ruim een kwart van de gehele beleggingsportefeuille, stoten op jaarbasis ongeveer 28 miljoen ton CO2 uit, volgens het duurzaamheidsverslag van vorig jaar.

Zeventien maatschappelijke organisaties, waaronder Oxfam Novib, Hivos, Greenpeace en Milieudefensie, riepen ABP vorig jaar op om te stoppen met investeren in fossiele brandstoffen als olie, kolen en gas. Zo ver wil ABP nog niet gaan, maar het fonds wil dat dergelijke energiebedrijven, zoals Shell, wel “ambities” tonen om voor een duurzaam en sociaal-maatschappelijk verantwoord bedrijfsproces. In het duurzaamheidsverslag dat het ABP vandaag publiceerde staat:

“De vraag naar energie zal de komende jaren nog stijgen en het is niet te verwachten dat hernieuwbare energiebronnen daar in voldoende mate aan kunnen voldoen. Wel wordt een verandering in de energiemix verwacht: minder kolen en olie, meer gas en hernieuwbare energie.”

ABP staat op de derde plek op de jaarlijkse ranglijst van duurzame pensioenfondsen van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO).