Turkije plaatst zich rechtstreeks

Turkije en Kroatië hebben zich als 19de en 20ste land geplaatst voor het EK van volgend jaar in Frankrijk. De resterende vier landen komen uit de play-offs, die volgende maand worden gespeeld.

Turkije plaatst zich als de beste nummer drie. De Turken, die de thuiswedstrijd tegen IJsland met 1-0 wonnen, danken kwalificatie mede aan de 1-0 zege van Kazachstan op Letland.

De wedstrijd in Konya kende een spectaculair verloop. De Turkse speler Töre werd in de 78ste minuut uit het veld gestuurd. Desondanks wisten de Turken te scoren, in de 89ste minuut door een treffer van Inan Selcuk.

Kroatië won in Malta met 1-0 (doelpunt van Perisic) en passeerde in de stand Noorwegen, dat in Italië met 2-1 verloor. De Noren spelen in de play-offs. Tot een kwartier voor tijd leidde Noorwegen met 1-0. In de slotfase scoorden Florenzi en Pèlle. Groepswinnaar Italië was al zeker van deelname aan het EK. (ANP)