Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Waarom het gesloten Intertrust nu de ramen openzet

Morgen wil trustkantoor Intertrust 447 miljoen euro ophalen op de beurs. Geld voor leuke dingen is er echter niet.

De Amsterdamse beurs. De opbrengst van de beursgang, morgen, gebruikt Intertrust voor het aflossen van leningen, in totaal ruim 1 miljard euro.
De Amsterdamse beurs. De opbrengst van de beursgang, morgen, gebruikt Intertrust voor het aflossen van leningen, in totaal ruim 1 miljard euro.

Het zijn dingen die haast elk groot Nederlands bedrijf standaard doet: een uitgebreid jaarverslag publiceren, omzet en winst rapporteren, en af en toe een interview met de bestuursvoorzitter.

Maar niet Intertrust, naar eigen zeggen het grootste trustkantoor van Nederland, met 300 miljoen euro omzet en 1.600 werknemers. Terwijl kritiek op trustkantoren steeds luider werd reageerden die kantoren eigenlijk nooit.

Toch heeft Intertrust de afgelopen weken ineens een berg informatie over zichzelf openbaar gemaakt. De reden: morgen gaat het bedrijf naar de Amsterdamse beurs. En zonder details verleid je geen beleggers.

In een prospectus van 422 pagina’s vertelt Intertrust potentiële investeerders uitgebreid wat het bedrijf doet, voor wie, waar en hoe ze daaraan verdienen. Dat prospectus biedt de buitenwereld voor het eerst inzicht in hoe een trustbedrijf in elkaar zit.

Vijf dingen over Intertrust die we nog niet wisten:

1 De locaties: cashen op de Kaaimaneilanden

Intertrust wekt de indruk een echte wereldspeler te zijn. Op de homepage somt het trustkantoor de landen op waar het klanten bedient, tegen een achtergrond van de skyline van Singapore. Maar de omzet van Intertrust komt uit slechts een paar landen.

Verderop legt Intertrust uit wat deze landen zo aantrekkelijk maakt voor klanten – en waarom er voor Intertrust dus goed te verdienen valt. In Nederland en Luxemburg geldt een „gunstige deelnemingsvrijstelling”, op de Kaaimaneilanden heerst een „absentie van belasting” op inkomsten, winst en bezittingen en op Guernsey trekt de „belastingneutrale omgeving” erg aan.

2 De klanten: de allergrootste bedrijven

Intertrust beheert 40.000 ‘entiteiten’ voor 17.000 klanten. Wie die klanten precies zijn, houdt het bedrijf geheim. Het prospectus vertelt wel iets. Intertrust maakt er een raadspelletje van: zes van de tien grootste bedrijven ter wereld zijn klant. Welke bedrijven uit die toptien (Walmart, Sinopec, Shell, China National Petroleum, Exxon Mobil, BP, State Grid, Volkswagen, Toyota en Glencore) vertelt Intertrust niet. Ook zijn dertig van de vijftig grootste private-equityfondsen ter wereld klant – welke blijft gokken.

Worden trustkantoren weer geliefd?

Bedrijven en fondsen (private equity, hedgefondsen, beleggingsfondsen) zijn de belangrijkste klanten van Intertrust: samen zorgen die voor zo’n driekwart van de omzet. De rest komt uit financiële instellingen en wat Intertrust high net worth individuals noemt.

3 De managers: miljoenen verdienen – alweer

Intertrust is voor driekwart in bezit van investeringsmaatschappij Blackstone, de rest van de aandelen is van 165 managers van Intertrust. Topman David de Buck heeft een belang van 4,5 procent, financieel directeur Ernesto Traulsen 3,3 procent. Die belangen zijn na de beursgang op papier respectievelijk rond de 40 miljoen euro en 30 miljoen euro waard. De exacte waarde hangt af van de uitgifteprijs morgen – tussen 14,50 euro en 19 euro per aandeel.

Het is vermoedelijk niet de eerste keer dat het management profiteert van een verkoop. In 2012 heeft Blackstone het bedrijf overgenomen van investeringsmaatschappij Waterland én van het „managementteam en belangrijke werknemers”. Naar verluidt heeft Blackstone toen 675 miljoen euro betaald.

4 De actie tegen belastingontwijking: meer werk

Belasting ontwijken is straks niet zo makkelijk meer. De Oeso, de club van 34 geïndustrialiseerde landen, heeft maatregelen bedacht waardoor de brievenbus-bv’s die trustkantoren beheren voor een belangrijk deel onbruikbaar moeten worden.

Lees ook: Belastingdiensten lopen jaarlijks minimaal 100 miljard dollar mis door belastingontduiking

Maar Intertrust maakt zich weinig zorgen. Sterker: die Oeso-plannen leveren mogelijk zelfs extra inkomsten op. Behalve bv’s beheren doet Intertrust namelijk ook allerlei ander administratief werk voor klanten. En hoe meer regels, hoe meer „factureerbare uren per entiteit”. Zo moeten bedrijven straks per land rapporteren hoeveel winst ze maken, hoeveel mensen er werken en hoeveel belasting ze betalen. Typisch een karwei dat Intertrust klanten graag uit handen neemt.

5 De beursgang: niet bedoeld voor leuke dingen

De beurswaarde van Intertrust wordt geschat tussen 1,2 en 1,5 miljard euro. Morgen gaat maar een deel van de aandelen naar de beurs, het bedrijf verwacht zo’n 447 miljoen euro op te halen met de verkoop van nieuwe aandelen. Blackstone en de managers verkopen hun aandelen grotendeels pas later.

Maar van de overgebleven miljoenen mag Intertrust geen leuke dingen doen, zoals overnames. De opbrengst moet het bedrijf gebruiken om de leningen af te lossen die het onder Blackstone heeft afgesloten. Alles bij elkaar bedraagt de schuld ruim 1 miljard euro – meer dan het dubbele van de opbrengst van de beursgang. „We verwachten niet dat er nog overige opbrengsten zijn na deze terugbetaling”, concludeert Intertrust zelf.