Hof handhaaft celstraffen ‘Zes van Breda’ uit 1995

De celstraffen die in de jaren negentig aan zes mensen zijn opgelegd voor een moord in Breda blijven gehandhaafd. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vanochtend bepaald, in aanwezigheid van ‘De Zes van Breda’. De zaak werd heropend toen nieuwe feiten aan het licht kwamen en gold als mogelijk de grootste gerechtelijke dwaling ooit. Die nieuwe feiten acht het gerechtshof nu alsnog onvoldoende om af te zien van de in 1995 opgelegde gevangenisstraffen. Voor de moord op een vrouw in een Chinees restaurant kregen drie toen mannen tien jaar cel, hoewel ze ontkenden. Drie zwakbegaafde vrouwen legden belastende verklaringen af en kregen gemiddeld twee jaar voor medeplichtigheid. In 2012 bepaalde de Hoge Raad dat de zaak over moest, omdat de vrouwen „waarschijnlijk valse bekentenissen” hadden afgelegd. (NRC)