Elke minuut nu nóg beter verantwoord

Elke week belicht nrc.next een start-up met potentie. Deze week: software die het uurtje-factuurtje nog nauwkeuriger maakt.

Bedrijf: Clocktimizer

Oprichters: Pieter van der Hoeven (33) en Bram Fokke (34)

Medewerkers: in totaal 5

Geen enkele beroepsgroep heeft het ‘uurtje-factuurtje’ zo beroemd gemaakt als de advocatuur: elke minuut die advocaten werken, wordt opgeschreven en in rekening gebracht. De start-up Clocktimizer gaat nog een stapje verder met specificeren van de factuur. Ze ‘ontsluiten informatie die verborgen zit in tijdsregistratie’. Ze wonnen vorige week de Legal Tech Startup Awards 2015.

Hoe gaat dat nu?

De meeste kantoren werken met een tijdschrijfsysteem: de advocaat houdt precies bij wat hij heeft gedaan die dag, en voor welke klant. Daar zijn verschillende softwaresystemen voor bedacht. Toch komt het er vaak op neer dat de klant een enorme lijst aan activiteiten krijgt, waar niet altijd heel handig informatie uit te lezen is. Het is dus gangbaar dat er op die totaalprijs nog een korting komt, omdat de klant weigert al die uren te betalen, en de advocaat ook niet meer precies weet wat dat '50 minuten telefonisch gesprek in week 45’ nou precies was.

Wat doen zij anders?

Het is software die de output van zo’n tijdschrijfsysteem nog verder uitleest en specificeert. Wát voor soort contract is opgesteld. Of wie er precies is gebeld, en voor wat. Advocaten kunnen gewoon in hun bestaande tijdschrijfsystemen blijven werken: die worden aan Clocktimizer gekoppeld.

Hoeveel advocaten gebruiken dit?

Ze zijn in 2014 begonnen, en hebben nu een internationaal kantoor, DLA Piper, dat ermee werkt. Daarnaast zijn er twee kleinere kantoren waarmee een pilot loopt. De hoop is dat klanten zelf gaan vragen om steeds specifiekere facturen, zodat advocatenkantoren en wellicht ook de klanten deze software gaan gebruiken.

Wat is het verdienmodel?

Het is een maandelijks abonnement. Voor een klein advocatenkantoor is dat ongeveer 29 euro per maand, per advocaat.