Booker Prize voor Marlon James

De Jamaicaanse schrijver Marlon James (1970) heeft de Man Booker Prize gewonnen. Hij krijgt de belangrijkste Britse boekenprijs voor zijn derde roman, A Brief History of Seven Killings. De 50 duizend pond (67 duizend euro) grote prijs is James gisteravond overhandigd in Londen. De jury vergeleek zijn zevenhonderd pagina’s dikke boek met het werk van William Faulkner en filmmaker Quentin Tarantino: „Het is episch in elke betekenis van dat woord: sweeping, mythisch, over the top, kolossaal en duizelingwekkend complex.”

In de roman beschrijft James de gewelddadige samenleving van het Jamaica uit de jaren zeventig en tachtig, met als brandpunt de mislukte moordaanslag op reggaezanger Bob Marley in december 1976. In deze krant werd de roman overigens zuinig besproken, vooral waar het ging om de uitwerking van James’ keuze voor vijftien verschillende vertellers.

James, geboren in Kingston, maar nu woonachtig in de Verenigde Staten, is de eerste Jamaicaan die de prijs wint. Andere genomineerde schrijvers waren Chigozie Obioma, Anne Tyler, Sunjeev Sahota, Hanya Yanagihara en Tom McCarthy. De winnende roman is in Nederland verschenen bij uitgeverij Lebowski, onder de titel Een beknopte geschiedenis van zeven moorden.