Een nieuwe computer? Even niet

Zowel Intel als ASML merkt dat de vraag naar de meer geavanceerde chips tegenvalt. De pc-markt blijft krimpen.

Desktopcomputers en laptops blijven terrein verliezen op de smartphone. Zowel chipmachinefabrikant ASML als diens belangrijkste klant, chipmaker Intel, merkt de gevolgen van de steeds kleiner wordende pc-markt. Dat maakten beide technologiebedrijven gisteren en vandaag bekend in hun kwartaalcijfers.

ASML rapporteert „voorzichtigheid” en „minder leveringen” aan de fabrikanten van processors voor computers. De vraag naar geheugenchips blijft wel overeind, aldus ASML. De omzet (1,55 miljard euro) en de winst (322 miljoen) vallen lager uit dan in het vorige kwartaal.

Ook voor het vierde kwartaal rekent ASML op een lagere omzet. Toch moet 2015 een „recordjaar” voor de lithografiemachines worden. Dat is te danken aan de groeiende vraag naar chips voor smartphones en andere ‘smart’ apparaten die geheugenchips nodig hebben. Dat segment groeit.

Maar de vraag naar gewone pc’s blijft kelderen. Marktonderzoekbureau Gartner rapporteerde over het afgelopen kwartaal weer een daling van 7,7 procent: Lenovo en HP verkochten 4 procent minder computers, Acer en Asus daalden met 20 en 10 procent.

Dat merkt Intel, de grootste chipfabrikant ter wereld. De omzet van de divisie die chips voor pc’s maakt daalde met 7 procent. Dat werd gecompenseerd door meer verkoop van chips voor datacentra. In totaal behaalde Intel een kwartaalomzet van 14,5 miljard dollar, met 3,1 miljard dollar winst (was 3,3 miljard in 2014).

Intel kondigde deze zomer al aan dat het nieuwe productiemethodes minder snel doorvoert. Klanten zouden volgens Intel-topman Brian Krzanich gewacht hebben op een nieuwe generatie processors – Skylake – die nu op de markt komt. Apple kondigde gisteren een nieuwe iMac met Skylake-processor aan.

Toch is er voor een gemiddelde gebruiker geen dwingende reden voor het vervangen van een iMac uit 2009 of 2010 – mits die is voorzien van een snelle solid state-schijf en voldoende werkgeheugen. Er komt weinig nieuwe software uit die een investering in een nieuwe pc met meer rekenkracht noodzakelijk maakt.

De vervangingscyclus van computers – ooit elke drie jaar – begint op die van witgoed te lijken. Een nieuwe pc? Eerst maar eens wachten tot de huidige kapot gaat.