Definitief geen stedenband met Tel Aviv en Ramallah

Over de stedenband ontstond in Amsterdam commotie. Er komt nog wel samenwerking.

Foto Lex van Lieshout / ANP

De stedenband tussen Amsterdam en Tel Aviv en Ramallah gaat definitief niet door. Amsterdam gaat wel samenwerken met beide steden, maar die samenwerking wordt niet geformaliseerd. Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in een voorstel aan de gemeenteraad dat morgen wordt besproken door de commissie Algemene Zaken.

De woordvoerder van Van der Laan zegt:

“De inzet van Amsterdam is al langer dat er een samenwerking komt, welke naam die krijgt is van ondergeschikt belang. Op 1 juli heeft de raad ingestemd met een werkbezoek aan beide steden en op hun verzoek hebben we nu de mogelijkheden van een samenwerking verkend. Van der Laan heeft nu op basis van dat bezoek een voorstel geschreven.”

Definitief geen stedenband

In die brief wordt benoemd dat er wordt afgezien van een stedenband, en dat er wordt ingezet op een aantal specifieke samenwerkingen. De woordvoerder:

“Denk hierbij aan concrete projecten met bedrijven, instellingen en maatschappelijke organisaties. Dat kan op gemeentelijk niveau zijn, maar ook samenwerkingen op economisch gebied.”

Zo heeft Ramallah bijvoorbeeld grote belangstelling om verbindingen aan te gaan met partners in Amsterdam en de gemeente kan daarbij ondersteunen, door contact te leggen tussen bedrijven in de twee steden.

Gemeenteraad steunt plan niet

Het was al eerder duidelijk dat de kans op een officiële stedenband erg klein was, maar met deze brief bevestigt de burgemeester dat de gemeente inderdaad afziet van die vorm. Van der Laan stelde oorspronkelijk een stedenband met Tel Aviv en Ramallah voor, maar kreeg daarvoor niet genoeg steun binnen de Amsterdamse gemeenteraad. Het plan voor de stedenband veroorzaakte veel discussie.

Een meerderheid in de Amsterdamse gemeenteraad keerde zich tegen een stedenband. Eerder waren alle partijen nog voor de stedenband, maar volgens de linkse partijen is de situatie veranderd nu er dit voorjaar in Israël een zeer rechtse regering is aangetreden.

Vooral de Israëlische bezetting van Palestijns gebied werd genoemd als reden om de betrekking met een Israëlische stad niet aan te gaan. Voorstanders van de stedenband wijzen juist op de humanitaire inzet van Tel Aviv.

Werkbezoek

Van der Laan reisde in september samen met wethouder Kajsa Ollongren naar Tel Aviv en Ramallah om samenwerking te onderzoeken. Morgen wordt zijn nieuwe voorstel besproken in de commissievergadering Algemene Zaken. De gemeenteraad stemt erover in november.

Amsterdam heeft overigens wel een stedenband met onder meer Algiers, Beijing, Istanboel, Dubai, en Moskou.