‘Commissie onderzoekt bombardement Kunduz’

Artsen Zonder Grenzen vertrouwt het NAVO-onderzoek naar het bombardement niet.

De ravage in het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen na het Amerikaanse bombardement Foto: AFP Photo

Volgens hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen is er bij de internationale onderzoekscommissie IHFFC een verzoek ingediend om de dodelijke Amerikaanse aanval op een ziekenhuis in de Afghaanse provincie Kunduz te onderzoeken.

Het Zwitserse IHFFC wacht op toestemming van de Amerikaanse en Afghaanse autoriteiten om een onderzoek te mogen starten. Volgens Artsen Zonder Grenzen is dit de eerste stap in een groter, onafhankelijk onderzoek.

Bij een Amerikaanse luchtaanval op 3 oktober vielen 22 doden, onder wie 12 medewerkers van Artsen Zonder Grenzen. Het Amerikaanse leger vermoedde dat er Talibaanstrijders in het gebouw aanwezig waren en vielen het gebouw aan.

Een Amerikaanse NAVO-generaal heeft het foutieve bombardement toegegeven, de Amerikaanse minister van Defensie Carter zei het ongeluk te betreuren. Het ziekenhuis is volgens Artsen Zonder Grenzen volledig verwoest; de organisatie heeft zich teruggetrokken uit Kunduz.

Artsen Zonder Grenzen eist onafhankelijk onderzoek

Onderzoeksorganisatie IHFFC is opgericht om onderzoek te doen naar situaties waarbij internationale mensenrechten geschonden zouden zijn. De organisatie meldde een week na de aanslag benaderd te zijn door Artsen Zonder Grenzen met het verzoek een onderzoek uit te voeren. Uit het bericht van Artsen Zonder Grenzen wordt niet duidelijk wie het verzoek aan IHFFC heeft ingediend.

Momenteel voert de NAVO onderzoek uit naar het voorval. Artsen Zonder Grenzen zei al eerder te twijfelen aan de onafhankelijkheid van dit onderzoek.

Inmiddels heeft onderzoeksorganisatie IHFFC bevestigd dat het een verzoek heeft ingediend om de dodelijke Amerikaanse aanval op een ziekenhuis in de Afghaanse provincie Kunduz te onderzoeken.

    • Sjoerd Klumpenaar