Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Debat Democraten: Clinton en Sanders gaan in discussie

Het eerste debat tussen vijf Democraten ging onder meer over het Midden-Oosten, wapenregulering en economisch beleid. Clinton was overtuigend.

Vlnr: Jim Webb, Bernie Sanders, Hillary Clinton, Martin O'Malley en Lincoln Chafee tijdens het debat gisteravond (lokale tijd).
Vlnr: Jim Webb, Bernie Sanders, Hillary Clinton, Martin O'Malley en Lincoln Chafee tijdens het debat gisteravond (lokale tijd). Foto Josh Haner / EPA

Het optreden van Hillary Clinton tijdens het eerste Democratische verkiezingsdebat gisteravond (lokale tijd) was zeer overtuigend. Volgens critici controleerde ze het debat; ze was scherp en kwam ontspannen over.

Democratische kandidaten voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen gingen in het Wynn-hotel in Las Vegas met elkaar in debat. Vooral Bernie Sanders en Hillary Clinton, op dit moment de twee favorieten bij de Democraten, waren aan het woord. Tijdens dit eerste debat van de Democratische kandidaten discussieerden zij vurig over onder meer de Amerikaanse aanwezigheid in het Midden-Oosten, wapenregulering en het economische beleid.

In totaal deden vijf kandidaten mee: naast Clinton en Sanders waren dat Martin O’Malley, Jim Webb en Lincoln Chafee. CNN organiseerde het debat. De omroep wilde graag dat vicepresident Joe Biden ook mee zou doen, maar die is niet komen opdagen.

Clinton verandert van gedachten

De eerste vraag die aan Clinton werd gesteld, ging erover waarom ze sommige politieke posities, waaronder haar kijk op het homohuwelijk, veranderd heeft in de loop der jaren. Clinton:

“Ik absorbeer nieuwe informatie, ik kijk naar wat er gebeurt in de wereld. Ik heb altijd gevochten voor dezelfde waarden en principes.”

Clinton heeft haar voornaamste rivaal aangevallen op zijn uitspraken over kapitalisme. Sanders vindt dat de Verenigde Staten hun economie moeten modelleren naar Europese landen als Denemarken, Zweden en Noorwegen. Onder meer de manier waarop die landen omgaan met zorg en het betaald verlof voor gezinnen hebben geregeld, zijn een inspiratiebron voor hem.

Lees ook de analyse van NRC-correspondent Guus Valk over het debat: Hillary: scherp, foutloos, ontspannen

Sanders: ik ben democratisch socialist

Bernie Sanders, senator in de linkse staat Vermont, is voor Amerikaanse begrippen zeer progressief; hij omschrijft zichzelf als een “democratisch socialist”. In het debat benadrukte hij nogmaals geen kapitalist te zijn. Sanders:

“Wij gaan winnen, omdat we uit gaan leggen wat democratisch socialisme is.”

Lees ook het artikel van NRC-correspondent Guus Valk die Sanders ontmoette in de aanloop naar de verkiezingen: Deze linkse eenling is alarm voor Hillary.

Sanders: we weten nou wel genoeg over de e-mails van Clinton

Sanders was het in ieder geval over één ding met Clinton eens: Amerika hoeft niets meer te horen over haar e-mails. Hij zei:

“Het Amerikaanse volk is het spuugzat om te horen over jouw verdomde e-mails.”

Het publiek in Las Vegas klapte uitzinnig en Clinton gaf Sanders een hand en bedankte hem.

De e-mails maken deel uit van de tienduizenden pagina’s aan correspondentie die de presidentskandidate moest overdragen aan het ministerie van Buitenlandse Zaken, nadat duidelijk werd dat zij tijdens haar ambtsperiode als minister onder president Obama voor officiële zaken gebruikmaakte van een privé-e-mailadres.

Clinton deed in 2008 ook al een gooi naar het presidentschap van de Verenigde Staten, maar werd toen in de voorverkiezingen uitgeschakeld door Obama.

Sanders was de eerste kandidaat die aankondigde de strijd met Clinton aan te durven. Hij richt zich in zijn campagne op inkomensongelijkheid, klimaatverandering, en de invloed van de bankensector op de politiek.