Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Chipmachinefabrikant ASML boekt meer winst

De omzetverwachting voor komend kwartaal valt tegen. Chipfabrikanten zijn terughoudend, volgens ASML.

Wolfgang Nickl, de financieel directeur van ASML, die vorig jaar de jaarcijfers bekend maakte.
Wolfgang Nickl, de financieel directeur van ASML, die vorig jaar de jaarcijfers bekend maakte. Foto Lex van Lieshout / ANP

De afgelopen drie maanden boekte chipmachinemaker ASML meer winst vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat maakte het bedrijf vanochtend bekend. In het derde kwartaal van dit jaar bedroeg de winst 322 miljoen euro, vergeleken met 244 miljoen euro in dezelfde periode in 2014.

De winst is wel flink lager dan een kwartaal eerder. In het tweede kwartaal van dit jaar bedroeg die nog 370 miljoen euro, hetzelfde kwartaal in 2014 399 miljoen.

Lagere verwachtingen voor de toekomst

De omzet van het bedrijf uit Veldhoven bleef steken op 1,55 miljard euro, vergeleken met 1,65 miljard een kwartaal eerder. Vergeleken met vorig jaar is de omzet dan weer wel hoger, toen was die nog 1,3 miljard euro.

De gestaag dalende omzet dit jaar komt niet onverwacht. In juli sprak ASML die verwachting al uit.

Terughoudendheid bij klanten

Belangrijk is ook de omzetverwachting van het bedrijf voor het vierde kwartaal, die niet boven de 1,4 miljard euro uitkomt. Eerder stelde ASML nog dat eenzelfde omzetniveau mogelijk was.

Update 9.52 uur

Beleggers reageren negatief op de lagere verwachtingen. Het aandeel ASML is vanochtend onderuit gegaan. In de AEX zakte het 6,8 procent en ook op de Duitse beurs zakte het aandeel 3,6 procent.

Die lagere omzetverwachting komt volgens topman Peter Winnink door meer terughoudendheid bij chipfabrikanten vergeleken met afgelopen zomer. Wennink zegt daarover in het persbericht:

Vergeleken met onze verwachtingen drie maanden geleden zijn onze klanten iets voorzichtiger met hun investeringsplannen. Daarom verwachten we in het vierde kwartaal een lagere omzet dan het voorgaande kwartaal, maar over het hele jaar blijven we op schema.

ASML (bijna 14.000 werknemers) maakt machines waarmee chips worden gemaakt voor elektronicafabrikanten. Met een marktaandeel van rond de 80 procent is ASML is de grootste producent van zulke ‘lithografiemachines’.