Buitenlandse pers honend over kwalificatiedrama Oranje

Hoongelach uit België, Duitsland, en Denemarken, veelzeggende onverschilligheid uit Italië en Spanje.

De Vlaamse kranten leggen de vinger op de zere plek Foto: NRC

“Geen oranje shirts en pruiken in de stadions, geen colonnes van caravans op de wegen richting Frankrijk.” De buitenlandse pers laat niets heel van het Nederlands elftal, dat zich gisteravond niet wist te plaatsten voor het EK van volgend jaar.

Het Duitse Bild spreekt van het ‘Holland-Drama‘. De eerste zin, die ook in veel andere Duitse media klinkt, is die uit een plagerig Duits stadionliedje: “zonder Nederland gaan wij naar het EK“.

Waar de BBC het netjes houdt - “een avond om snel te vergeten” - vliegt de Britse krant Daily Mail er met gestrekt been in: “Totaalvoetbal? Meer een totale mislukking”.

“Waar landen als Wales, Noord-Ierland, Albanië en IJsland in Frankrijk van de partij zijn, kijkt heel Nederland naar de tv.”

België juicht om eerste plaats

Waar in Nederland de malaise compleet was, viel er bij onze zuiderburen wel wat te juichen. België won gisteravond met 3-1 van Israël en neemt daarmee de eerste plek op de FIFA-wereldranglijst in. Voor de Vlaamse sportzender Sporza reden voor een goedbedoelde oproep:

Twitter avatar sporza sporza Het EK is weg voor Oranje. Daarom roepen we op om elke Nederlander die u ziet eens stevig vast te pakken! #nedtsj http://t.co/mQ7aLdJHlO

De Vlaamse kranten De Morgen en De Standaard leggen de vinger op de zere plek. Volgens De Morgen lag het tijdens de kwalificatiereeks aan een combinatie van pech, te weinig klasse en te oude spelers. “Oranje, ooit gidsland in het voetbal, sluit nu achter aan de rij.”

De Standaard spreekt van een “beschamende aftocht”. Met enig leedvermaak wordt er teruggedacht aan het WK in 2002, waar België wel bij was en Nederland ontbrak. Aan een viaduct net over de grens van Nederland met België hing toen een spandoek met de tekst “hier begint het WK”.

De Vlaamse krant ziet een traditie ontstaan: “Beste landgenoten, haal die spandoeken maar weer boven”.

Nederland laat zich bespotten

In Denemarken stelt boulevardkrant Ekstra Bladet de tweet van oud-voetballer Gary Lineker centraal, die het Nederlands elftal na de wedstrijd vergeleek met Andorra.

Twitter avatar GaryLineker Gary Lineker Good heavens, Holland have turned into Andorra.

“Hopeloos Holland laat zich bespotten”, zo kopt de krant. In de rest van het artikel gaat de Deense krant verder op de lijn-Lineker en noemt het een schande dat het Nederlands elftal de kwalificatie niet is doorgekomen. “Niet het minst omdat er dit keer 24 landen meedoen in de eindronde en ook de nummer drie in de poule nog kans maakt op plaatsing. Man, man, man.”

Twitter avatar br_uk Bleacher Report UK Not at #Euro2016:
San Marino
Faroe Islands
Estonia
Scotland
Insert Rubbish Team Here
NETHERLANDS http://t.co/FTqqpqwQ7H

Spaanse en Italiaanse onverschilligheid

De Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport hield weinig rekening met een Nederlands wonder en gaat ook niet groots in op de Nederlandse verliespartij tegen Tsjechië. “Holland eruit, Turkije geplaatst”.

Ook in Spanje wordt met weinig verbazing gereageerd op de mislukte kwalificatiereeks. “Zelfs met het nieuwe format met 24 aanwezige landen heeft Oranje zich niet voor een catastrofe kunnen behoeden”, aldus Marca.

AS ziet vooral het grote verval ten opzichte van het WK van vorig jaar. “Vijftien maanden geleden nog derde van de wereld, nu is Oranje de belangrijkste afwezige.”

    • Sjoerd Klumpenaar