Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Hockey

Betaling Platini onbekend bij oud-bestuurder FIFA en UEFA

Voetbalbonden FIFA en UEFA wisten niets af van de deal tussen de FIFA-baas Sepp Blatter en UEFA-voorzitter Michel Platini. Lennart Johansson, de voormalig voorzitter van de Europese bond UEFA en oud-bestuurder bij de wereldvoetbalbond FIFA, hoorde pas onlangs via de media van de schimmige betaling.

Platini kreeg zo’n 1,8 miljoen euro van Blatter in 2011. De Zwitserse justitie onderzoekt die betaling en is een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen Blatter en heeft Platini ook als verdachte aangemerkt. Volgens Platini kreeg hij het geld voor diensten, die hij had verleend tussen 1999 en 2002. „Ik was toen lid van het dagelijks bestuur van de FIFA en Blatter had zo’n betaling moeten melden. Maar dat heeft hij nooit gedaan”, zei Johansson gisteren.

Bovendien wist de 85-jarige Zweed niet dat Blatter ooit Platini had ingehuurd als adviseur. Platini volgde Johansson in 2007 op als UEFA-voorzitter. „Je zou verwachten dat zo’n betaling wordt gemeld bij de UEFA. Platini had het moeten vertellen, dat zou ik wel gedaan hebben. Ik zou het bestuur hebben verteld: ‘ik heb een contract met Blatter waar jullie mogelijk kritiek op hebben. Maar dit is de waarheid, dit heb ik ermee verdiend en jullie horen dit te weten’”.

Blatter en Platini zijn tijdelijk geschorst door de FIFA en mogen zich niet bemoeien met voetbalgerelateerde zaken. (ANP/NRC)