Intertrust denkt juist meer omzet te kunnen halen door maatregelen tegen belastingontwijking

Betekent de internationale actie tegen belastingontwijking ook het einde van trustkantoren?

In ieder geval niet van Intertrust, dat morgen naar de Amsterdamse beurs gaat. Het naar eigen zeggen het grootste Nederlandse trustkantoor denkt zelfs te profiteren van maatregelen tegen belastingontwijking, schrijft het in zijn prospectus, het document met alle informatie voor potentiële beleggers.

De Oeso, de club van geïndustrialiseerde landen, heeft plannen gemaakt die multinationals moeten dwingen belasting te betalen op de plek waar ze het geld verdienen. Daardoor zouden de brievenbus-bv’s die bedrijven als Intertrust beheren, hun functie verliezen. Intertrust (300 miljoen omzet, 1.600 werknemers) erkent in het prospectus dat de Oeso-actie een risico kan zijn, maar denkt dat de maatregelen geen negatief effect hebben op „de totale vraag” naar „entiteiten” . Sterker: ze zouden de omzet kunnen verhogen. Bedrijven moeten straks meer informatie geven en zich houden aan meer regels. Dat levert veel administratief gedoe op. Dat neemt Intertrust graag op zich. Dat zou een positief effect kunnen hebben op de „factureerbare uren per entiteit”. De beurswaarde van Intertrust wordt geschat op 1,2 tot 1,5 miljard euro. Het bedrijf verwacht morgen 447 miljoen euro op te halen met de uitgifte van nieuwe aandelen.

    • Teri van der Heijden
    • Menno Tamminga