Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Bert van Oostveen: wij lopen niet weg

De dramatische uitschakeling van het Nederlands elftal voor het EK in Frankrijk zal geen consequenties hebben voor de verantwoordelijken bij de KNVB. Althans, niet als het ligt aan bondscoach Danny Blind en Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal.

„We gaan door met elkaar”, zei Van Oostveen gisteravond na afloop van de nederlaag van Oranje in de Arena tegen Tsjechië. „Los van de enorme teleurstelling die we nu allemaal hebben in Nederland, lopen we nu niet weg voor onze verantwoordelijkheid. We zijn samen dit proces ingegaan. We zijn met Danny Blind als bondscoach aan het bouwen bij de KNVB. Die ingeslagen weg blijven we bewandelen.”

Ook Blind, die afgelopen zomer het roer overnam van Guus Hiddink en vervolgens drie van de vier interlands verloor, denkt geen moment aan opstappen. „Ik heb met mijn volle verstand een contract tot 2018 getekend”, zei hij. „Ik wil door. Natuurlijk is dit heel teleurstellend voor mij, de spelers en het hele land. We willen allemaal naar het EK. Maar nu is het zaak dat we het WK van 2018 in Rusland bereiken. Ik ben overtuigd van mezelf. Maar ik ben niet de persoon die over mezelf moet oordelen.”

Van Oostveen vindt niet dat hij verantwoordelijk is voor de uitschakeling. „Als ik de oorzaak zou zijn, was ik al weggeweest.”

De raad van commissarissen van de KNVB komt voorlopig niet bijeen. Zij zullen de kwalificatiereeks volgende maand evalueren. De raad van commissarissen moet Van Oostveen beoordelen. Oud-international Johan de Kock is de technische man van de raad van commissarissen. Die bestaat verder uit Simon Kelder (voorzitter), Johan Lokhorst, Henk Kivits en Ger Vermeulen.