Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Nr. 1 van de wereld en ‘Holland gaat niet door’

Foto Geert Vanden Wijngaert / AP

Het contrast in de Lage Landen kon gisteren niet groter zijn. Terwijl Nederland zich internationaal blameerde, stootte België door naar de eerste plek op de FIFA-ranglijst.

De Belgen danken die positie aan de 3-1 overwinning op Israël, gisteravond in de laatste kwalificatiewedstrijd voor het EK. In 2009 was België nog de nummer 66 van de wereld. Op de FIFA-ranking passeren de Belgen lijstaanvoerder Argentinië en Duitsland.

Bondscoach Marc Wilmots noemde de eerste plaats een beloning voor drie jaar hard werken. „Dit zal het ego van de spelers strelen”, tekende de krant Het Nieuwsblad uit zijn mond op. Nederland stond tot gisteren op de veertiende plaats en zal nu verder wegzakken. De nieuwe FIFA-ranglijst verschijnt op 5 november.

De opmars van de Belgen loopt parallel met de neergang van Nederland, dat na het WK van 2014 in Brazilië op de ranglijst nog in het gezelschap verkeerde van de vijf hoogst geklasseerde landen, maar verdween door de slechte EK-reeks uit de toptien.

In Brussel scoorden gisteren Dries Mertens, Kevin De Bruyne en Eden Hazard. Na elk doelpunt scandeerden de Belgen op de tribunes: „Holland gaat niet door.”