Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

AH neemt afstand van gezondheidsclaims in Allerhande met Rens Kroes

Albert Heijn rectificeert uitspraken en beweringen uit de Allerhande van september. Het thema van het nummer, dat nu inmiddels niet meer in de winkels ligt, is ‘het nieuwe eten’. ‘Er is een aantal vragen en kritische opmerkingen bij de Allerhande-redactie binnengekomen over een aantal uitspraken en incorrecte beweringen’, aldus de supermarkt op zijn website.

In het septembernummer wordt in gegaan op trends in voedselland. ‘Puur’ eten, biologisch, raw. Wél kokosolie en bessen, zaden, poeders met bijzondere gezondheidsclaims (superfoods), géén koolhydraten zoals brood en kristalsuiker.

‘Het Nieuwe Eten heeft behoorlijk wat stof doen opwaaien’, schrijft Albert Heijn. De Allerhande heeft een oplage van 2 miljoen en wordt, volgens Albert Heijn, maandelijks door zo’n 4,5 miljoen mensen gelezen.

In de Allerhande staan onder meer recepten om ‘te bakken zonder suiker’. ‘Zoet verstandig’, staat er, ‘er komt geen geraffineerde suiker aan te pas.’ Dus wordt er gebakken met ahornsiroop en honing, en worden er ook er suikervervangers als gedroogd fruit en kokospalmsuiker aangeprezen.

In de rectificatie schrijft Albert Heijn nu:

‘Allerhande benadrukt dat alle soorten suiker, dus ook honing en ahornsiroop door het lichaam op dezelfde manier worden verwerkt. Suiker wordt door het lichaam omgezet in glucose, dat wordt gebruikt voor de energievoorziening. Het lichaam maakt dus geen verschil tussen suikers, alle suikers bevatten ongeveer evenveel calorieën.’

Bloggers

Ook komen er bloggers in het nummer aan het woord, onder wie Rens Kroes (28), met 256.000 volgers op Instagram de bekendste foodblogger van Nederland. Kroes geeft ontbijttips voor een ‘happy start van de dag’: een avocado-ontbijt, elke ochtend een glas citroensap en cacao nibs; ‘rauwe cacao zit vol met antioxidanten’.

Over de geïnterviewden die in het nummer aan het woord komen schrijft Albert Heijn: ‘Allerhande benadrukt dat de uitspraken van de geïnterviewden voor hun rekening komen en niet het standpunt of beleid van Albert Heijn weergeven.’

Groene stevia

Ook distantieert de supermarkt zich van een opmerking over groene stevia van Carola van Bemmelen, die in het nummer ‘expert suikervrij’ wordt genoemd. Over groene stevia zei ze: ‘Natuurlijke zoetmakers zoals groene stevia en bruine suiker bevatten nauwelijks tot geen fructose. Beter voor je!’

Albert Heijn, in de rectificatie:

‘De plant Stevia rebaudiana Bertoni wordt momenteel beschouwd als een niet-toegelaten nieuw voedingsmiddel (novel food) en mag dus niet toegevoegd worden aan voedingsmiddelen. Albert Heijn verkoopt geen onbewerkte groene stevia, maar alleen producten waarin steviolglycosiden als additief door de wetgeving is toegestaan.’

Vorige maand nog zei Kroes in een interview met NRC dat je van suiker ‘eczeem en puistjes kunt krijgen’. ‘Dat is algemeen bekend. Te veel suiker veroorzaakt ontstekingen.’ Die uitspraak werd vorige maand gecheckt door wetenschapsredacteur Wim Köhler. Zijn conclusie:

‘Of je méér acne krijgt van suiker is nooit onderzocht. Of je mínder acne krijgt van mínder suiker kan wetenschappelijk net worden aangetoond, maar mensen met acne zien het verschil niet. De uitspraak ‘van suiker kun je puistjes krijgen’ beoordelen we daarom als ongefundeerd.’