Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Zwarte Piet maakt plaats voor ‘schoorsteenpiet’

De ‘schoorsteenpieten’ zullen meelopen in Meppel, Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht.

Een schoorsteenpiet.
Een schoorsteenpiet. Foto Bart Maat / ANP

Bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Meppel zullen dit jaar veel ‘schoorsteenpieten’ meelopen en minder gewone zwarte pieten. Dat zijn pieten met enkele roetvegen op het gezicht, terwijl de rest van het gelaat niet zwart wordt gemaakt. Dezelfde trend wordt de komende jaren ingezet in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Maastricht.

Uiteindelijk moet het aantal schoorsteenpieten steeds meer toenemen, terwijl het aantal zwarte pieten daalt. Dit is afgesproken door de sinterklaascomités in de vijf genoemde steden, na overleg met Overlegorgaan Caribisch Nederland en actiegroep Nederland Wordt Beter. Dat melden de comités in een gezamenlijk persbericht.

‘Einde aan onduidelijkheid’

De organisatoren zeggen te hopen dat met deze beslissing een einde wordt gemaakt aan de onduidelijkheid rondom het uiterlijk van Zwarte Piet. Luc Dietz, voorzitter van de intocht van Sinterklaas in Utrecht:

“Wij hebben de afgelopen jaren veel gesprekken gevoerd met voor- en tegenstanders van de huidige Zwarte Piet. Het Sinterklaasfeest is een feest voor ieder kind; we sluiten niemand uit. Daarom zetten we nu deze stap om met behoud van de traditie, Piet in deze tijd acceptabel te maken.”

De meeste comités leggen de focus op dat zij de traditie willen voorzetten, maar dat zij ook willen dat het feest leuk is voor ieder kind. Ook het beëindigen van de zich voortslepende discussie over Zwarte Piet staat hoog op de agenda. Peter Boelhouwer, voorzitter van de intocht Den Haag:

“We horen vaak dat mensen de discussie zat zijn. En ook naar die geluiden willen we luisteren. We hopen dat we met deze kleine aanpassing een flinke stap zetten om het feest weer terug te geven aan de kinderen. Want daar is het ons allemaal om te doen.”

Ook andere kenmerken taboe

Ook andere uiterlijke kenmerken die als racistisch kunnen worden ervaren worden afgeschaft, zoals gouden oorbellen, kroeshaar en rode lippen. De schoorsteenpieten liepen vorig jaar al voor het eerst mee tijdens de intocht in Amsterdam. Toen maakten zij een kwart uit van het totaal. Dat zal dit jaar al meer dan de helft worden. De andere steden streven naar dezelfde verdeling.

Andere steden kwamen vorig jaar met andere creatieve oplossingen. In Gouda liepen naast zwarte pieten stroopwafel- en kaaspieten mee. Het Sinterklaasjournaal kwam met witte en clownspieten op de proppen.