Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Zo anders is die iPhone 6S niet

Er is maar één ding veranderd: alles. Met die dubbelzinnige slogan kondigde Apple de upgrade van de iPhone 6 en 6 Plus aan: twee modellen met een S erachter. Sinds vorige week te koop in de Nederlandse winkels.

De afgelopen dagen probeer ik de 6S uit en die voelt inderdaad een stuk vlotter aan dan mijn iPhone 6. Zo is iOS9 bedoeld: apps openen meteen, de animaties bij het wisselen tussen programma’s werken zonder haperingen. Dankzij de verdubbeling van het geheugen (nu 2 GB) bewaart de browser meer geopende tabs - dat scheelt laadtijd.

De batterij mag dan kleiner geworden zijn, de accuduur van de 6S verschilt amper van de iPhone 6 (11 uur video kijken, 14 uur met zowel de 6 als de 6S Plus). Het toestel is een fractie zwaarder (143 gram ipv 129) door een sterkere behuizing en het 3D-touch scherm. Dat harder drukken op het toestel is in theorie handig, maar blijft een gimmick zolang niet alle apps die functie ondersteunen.

Het handigst vind ik 3D-touch in het homescherm: druk hard op het agendasymbooltje en je kunt meteen een afspraak toevoegen, druk hard op het Facetime-icoon en je kiest meteen de persoon die je wilt bellen. Apple voegt helaas geen gebruiksaanwijzing toe met doordruktips - je moet ze zelf ontdekken.

De camera is vooral aan de voorzijde verbeterd; selfies zien er een stuk beter uit dan voorheen. De 12 megapixel camera aan de achterzijde zou het niet halen bij de beeldchip van de Galaxy S6-serie, maar ik zie het verschil niet: de iPhone heeft bij goede lichtomstandigheden altijd uitstekende foto’s afgeleverd. Dat je nu ook video’s in 4K (extra hoge resolutie) kan schieten is leuk voor die paar mensen die en 4K-televisie hebben. De Live Photo-functie – 1,5 seconde bewegend beeld voor en nadat je afdrukt – kennen we al van Nokia/Microsofts Living Images en HTC Zoe. Dat is misschien grappig in het tijdperk van animated gifs, maar als je bewegende beelden wilt delen met de buitenwereld schiet je net zo makkelijk een korte video. De deel-mogelijkheden van Live Photo’s zijn namelijk beperkt.

Gebruik je nu een iPhone 4S/5/5S dan heeft upgraden naar de 6S zin. Kies voor minstens 64 GB opslagruimte. Vind je het toestel te duur, dan is de huidige iPhone 6 een goed alternatief. Je leven is ook compleet zonder 3D Touch en Live Photos.